Nem probléma a cseh-szlovák kettős állampolgárság

A két nemzet „hosszú évekre visszatekintő történelmi, kulturális és családi kapcsolataira” hivatkozva tenné elérhetővé a cseh-szlovák kettős állampolgárságot a belügyi tárca. A magyart nem.A Daniel Lipšic (KDH) vezette belügyminisztérium által tárcaközi véleményezésre küldött tervezet 2012. májusától lépne érvénybe.

A többi ország állampolgárságának felvételével kapcsolatban érvényben maradnának a szankciók, tehát a magyar állampolgárságot továbbra sem lehetne felvenni a szlovák mellé az utóbbi elvesztése nélkül.

A belügyi tárca további változtatásokat is javasolt a szlovák állampolgárságra vonatkozó rendelkezéseket illetően. A szlovák állampolgárságot a szlovák apától származó gyermekek az apaság elismerésének időpontjától kezdve szerezhetnék meg. Csak az kaphatna állampolgárságot, aki „nem jelent veszélyt Szlovákia közrendjére vagy biztonságára”, valamint a korábbi, szlovák papírjaikat elveszítő személyek állandó lakhely nélkül is visszakaphatják állampolgárságukat. Ez utóbbi lehetőség az egykori csehszlovák állampolgárokra is vonatkozik majd. Megszerezhetik a szlovák papírokat azon személyek is, akik ugyan soha nem voltak az ország állampolgárai, de egyik szülőjük az ország területén élt és csehszlovák állampolgárnak számított.

A törvénymódosítás kibővíti azon okokat, amelyekre hivatkozva elutasíthatják a szlovák állampolgárság megadását. Indokolhatják ezt a hatóságok a hiányos papírokkal, vagy az érintett személy azonosításának nehézségeivel, de a hamis iratok alapján szlovák állampolgársághoz jutó személy papírjait is megvonhatják. Az eddigi tizennégy év helyett már a tízévesek nyelvi tudását is megvizsgálnák – kivéve a cseh állampolgárokat, a két nyelv hasonlóságai miatt.

Gál: diszkriminatív a módosítás

A Híd részéről Gál Gábor diszkriminatívnak nevezte a belügyminisztérium tervezetét a SITA hírügynökség kérdésére. A parlamenti képviselő elmondta, hogy nem helyesli a cseh állampolgársággal való kivételezést, úgy gondolja, egységes megoldást kell keresni a problémára, nem pedig részmegoldásokat – egy efféle megoldás lehetne a Fico-féle ellentörvény eltörlése.

Bumm.sk

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »