Megszigorították a valutaváltást Ukrajnában

Csak személyigazolvány felmutatásával, nagyobb összegek esetében pedig a személyes adatok felvétele mellett vásárolható vagy adható el valuta péntektől Ukrajnában.

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) 2011. szeptember 8-án kiadott rendelete értelmében a mostani hétvégétől csak személyazonossági okmánnyal váltható bármilyen összegű valuta. Kisebb összegek váltásakor elegendő a személyigazolvány felmutatása, ebben az esetben az ügyletet lebonyolító bank csak az ügyfél nevét rögzíti, ám 50 ezer hrivnya (kb. 1,25 millió forint) fölött a pénzintézet a személyes adatokat is felveszi.

A kijevi Szegodnya című napilap pénteki számának online kiadása szerint a lakosság körében meglehetős riadalmat keltett intézkedés bevezetését az ukrán jegybank a pénzmosás és az illegális úton szerzett jövedelmek legalizálása elleni küzdelem fokozásával magyarázza.

Az újság szerint az ukránok leginkább attól tartanak, hogy a bankok mostantól minden személyes adatukhoz hozzájutnak, amikor pénzt váltanak, sőt nagyobb összegek esetében a személyigazolványukról fénymásolat is készül. Az emberek attól is félnek, hogy az adataikat a pénzintézetek az adóhatósághoz továbbítják. Mi több, vannak olyan vélemények, amelyek szerint szélhámos banki alkalmazottak bűnözőknek is kiadhatják az adataikat – állítja lap.

A közvélemény megnyugtatása végett Szergej Sumihin, az ukrán jegybank sajtószóvivője az újságnak elmondta, a valutát váltó ügyfelek személyes adatai az adott bankon belül maradnak, azokat banktitokként fogják kezelni, minden egyéb feltételezés nem több puszta szóbeszédnél. Azt is megerősítette, hogy a pénzváltás feltételeit a pénzmosás elleni küzdelmet koordináló nemzetközi szervezet (FATF) követelésére szigorították meg Ukrajnában.

MTI

Friss hírek