Veszélyben a kolumbiai titkosügynökök

A „Semana” című újság átfogó és feltáró jelentése szerint a kolumbiai nemzetbiztonság komoly veszélynek lett kitéve az állami központi ügynökség külföldi kormányokra, illegális fegyver- és drogkereskedő szervezetekre vonatkozó adatbázisának kiszivárogtatása miatt – számolt be az Infolatam

„A Semana rendelkezik több tízezer, a DAS (Departamento Administrativo de Seguridad – Biztonsági Szolgálat) titkos dokumentumával és feljegyzésével, amelyeket aktív és visszavonult ügynökök adtak át” – nyilatkozta az újság.

A hetilap szerint a titkos iratok kiszivárogtatása 2009 végén kezdődött, amikor Álvaro Uribe (2002-2010) elnök bejelentette, hogy felszámolja a bírák, ellenzéki politikusok, emberi jogi aktivisták és újságírók után is kémkedő, botrányos időszakot lezáró állami ügynökséget.

A DAS feladatai közé tartozott a nemzetközi terrorista hálózatok és a nagykövetségek telefonhívásainak megfigyelése, és ezekhez az információkhoz a hírek szerint egy szomszédos ország is hozzájutott. A Semana nem nevezi meg konkrétan a szóban forgó nemzetet, de a jelentésben az szerepel, hogy a dokumentumok egy külföldi kormány kezébe kerültek, amely az utóbbi években feszült viszonyban volt Kolumbiával. 

Szita Zsuzsanna

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »