Veszélyben a kolumbiai titkosügynökök

A “Semana” című újság átfogó és feltáró jelentése szerint a kolumbiai nemzetbiztonság komoly veszélynek lett kitéve az állami központi ügynökség külföldi kormányokra, illegális fegyver- és drogkereskedő szervezetekre vonatkozó adatbázisának kiszivárogtatása miatt – számolt be az Infolatam

„A Semana rendelkezik több tízezer, a DAS (Departamento Administrativo de Seguridad – Biztonsági Szolgálat) titkos dokumentumával és feljegyzésével, amelyeket aktív és visszavonult ügynökök adtak át” – nyilatkozta az újság.

A hetilap szerint a titkos iratok kiszivárogtatása 2009 végén kezdődött, amikor Álvaro Uribe (2002-2010) elnök bejelentette, hogy felszámolja a bírák, ellenzéki politikusok, emberi jogi aktivisták és újságírók után is kémkedő, botrányos időszakot lezáró állami ügynökséget.

A DAS feladatai közé tartozott a nemzetközi terrorista hálózatok és a nagykövetségek telefonhívásainak megfigyelése, és ezekhez az információkhoz a hírek szerint egy szomszédos ország is hozzájutott. A Semana nem nevezi meg konkrétan a szóban forgó nemzetet, de a jelentésben az szerepel, hogy a dokumentumok egy külföldi kormány kezébe kerültek, amely az utóbbi években feszült viszonyban volt Kolumbiával. 

Szita Zsuzsanna

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »