Fellélegezhetnek a vajdasági magyarok

A szerb kormány módosítási indítvány formájában törli ki a kollektív bűnösség elvét a vagyon-visszaszármaztatásból.

– A vajdasági magyarság számára törlődött a kollektív bűnösség elve a vagyon-visszaszármaztatásról szóló törvénytervezetből – tudta  meg a Magyar Szó Varga Lászlótól, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselőjétől. – Miután napvilágra került a vagyon-visszaszármaztatási törvény tervezete, a VMSZ világossá tette, hogy semmilyen körülmények között nem tud egy olyan törvényre szavazni, amely bármilyen formában tartalmazza a kollektív bűnösség elvét. Ennek értelmében több más kérdés mellett benyújtottuk a módosítási indítványunkat, a szerb kormány azonban ma elfogadott egy saját módosítási indítványt, amely szerint az úgynevezett megszálló erők csak abban az esetekben záródnak ki a vagyon-visszaszármaztatási folyamatból, ha külföldi állampolgárként vettek részt a második világháborúban. A vajdasági magyarság esetében tehát törlődött a kollektív bűnösség elve – nyilatkozta kedden a parlamenti képviselő, majd hozzátette: az ügy lezárásához jelentős mértékben hozzájárult Martonyi János külügyminiszter belgrádi látogatása, amikor is kifejtette, hogy Magyarország, sőt az Európai Unió sem tudja elfogadni a kollektív bűnösség egyik formáját sem.

Az eddigi törvényjavaslat szerint az, aki 1941 és 1945 között Vajdaság területén teljesítette honvédségi kötelezettségeit, automatikusan ki lett zárva a vagyon-visszaszármaztatási folyamatból. A törvény általános vitájára szerdán kerül sor a Szerbiai Képviselőházban, majd a következő napokban a módosítási indítványokat is megtárgyalják. A parlamenti képviselő szavai szerint módosítási indítványt nyújtottak be a benyújtandó dokumentumokkal, valamint azzal kapcsolatban, hogy lehetőség nyíljon a csereingatlanokkal történő kárpótlásra. Mint megjegyezte, ennek az elfogadására semmiféle nyitottságot nem tapasztaltak. Ugyanakkor módosítási indítványt nyújtottak be, hogy ne csak az 1945. március 9-e után történt államosítási aktusok esetén történt vagyonelkobzások, hanem a második világháború során államosított vagyonokat is vissza lehessen igényelni. – A legfontosabb követelésünk teljesült – mondta Varga.

A kollektív bűnösség eltörlése többek között azért is fontos – hangsúlyozta a parlamenti képviselő –, mert ez azt valószínűsíti, hogy a néhány napja visszavont, rehabilitálásról szóló törvényből is kiiktatják a kollektív bűnösség elvét. Szavai szerint, a parlamenti vita során lesznek olyan vélemények, amelyek szerint a magyar nép kollektívan bűnös a második világháborúban történtek miatt, a szerb kormánynak azonban nincs mozgástere, mert számos érvvel sikerült bizonyítani, hogy diszkriminatív és az európai uniós értékrenddel összeegyezhetetlen a szóban forgó rendelkezés.

Kitekintő / Magyar Szó

Friss hírek