Duplaerejű válaszcsapással fenyeget az al-Shabaab

Az al-Shabab iszlamista milícia szombaton újból hadat üzent Szomália átmeneti föderális kormányának. A szervezet Benadir régiót felügyelő felelőse, Sheikh Mohamed Abu Abdurrahman Mogadishuban tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, új haditaktikát alkalmazva, kétszeres erővel kívánják kiűzni az átmeneti kormány katonáit és az Afrikai Unió békefenntartóit a fővárosból. A tájékoztató végén, mintegy a drámai hatás fokozásaként Sheikh Mohamed Abu Abdurrahman behívott 3 katonát, akik állítólag a kormányerőktől szöktek meg, magukkal hozva fegyvereiket és luxusautójukat.

Az al-Shabab lázadóit alig egy hónapja üldözték ki az Afrikai Unió békefenntartói Mogadishuból, miután sikeresen visszavertek egy ellenük intézett támadást. Felmerül azonban a kérdés, hogy kivonulásukat pusztán új harci taktikájuk részeként kell-e tekinteni, vagy igaznak bizonyulnak azok a feltételezések, amelyek szerint az al-Shabab támogatóinak elfogytak anyagi forrásai, a szervezet katonai erejének gyengülését előidézve ezzel.

Egy dolgot biztosan állíthatunk, az al-Kaidához való kötődéséről nevezetes milícia ellenőrzése alatt tartja Dél-Szomáliát, ahol a saría normarendszerének szélsőséges értelmezését emelte törvény szintűvé, embertelen büntetéseket és szabályzásokat szabva ki.

Mód Melinda

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »