Duplaerejű válaszcsapással fenyeget az al-Shabaab

Az al-Shabab iszlamista milícia szombaton újból hadat üzent Szomália átmeneti föderális kormányának. A szervezet Benadir régiót felügyelő felelőse, Sheikh Mohamed Abu Abdurrahman Mogadishuban tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, új haditaktikát alkalmazva, kétszeres erővel kívánják kiűzni az átmeneti kormány katonáit és az Afrikai Unió békefenntartóit a fővárosból. A tájékoztató végén, mintegy a drámai hatás fokozásaként Sheikh Mohamed Abu Abdurrahman behívott 3 katonát, akik állítólag a kormányerőktől szöktek meg, magukkal hozva fegyvereiket és luxusautójukat.

Az al-Shabab lázadóit alig egy hónapja üldözték ki az Afrikai Unió békefenntartói Mogadishuból, miután sikeresen visszavertek egy ellenük intézett támadást. Felmerül azonban a kérdés, hogy kivonulásukat pusztán új harci taktikájuk részeként kell-e tekinteni, vagy igaznak bizonyulnak azok a feltételezések, amelyek szerint az al-Shabab támogatóinak elfogytak anyagi forrásai, a szervezet katonai erejének gyengülését előidézve ezzel.

Egy dolgot biztosan állíthatunk, az al-Kaidához való kötődéséről nevezetes milícia ellenőrzése alatt tartja Dél-Szomáliát, ahol a saría normarendszerének szélsőséges értelmezését emelte törvény szintűvé, embertelen büntetéseket és szabályzásokat szabva ki.

Mód Melinda

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »