Schmitt Pál Antall József nyomában

Éljenek a kettős állampolgárság lehetőségével – erre bátorította vasárnap Clevelandben az ott élő magyarok képviselőit Schmitt Pál köztársasági elnök, aki az ohiói városban megkoszorúzta Mindszenty József bíboros szobrát a főpapról elnevezett téren. Az államfő előtt szombaton tizenhárom cleveland-i magyar tette le az állampolgársági esküt.

„Mindszenty mindig azt hangoztatta, hogy a magyarok számára a szabadság a legfontosabb és ebből egy jottányit sem engedett” – mondta az elnök a bíboros cleveland-i szobrának avatásán. Rámutatott, hogy Magyarországon azóta „kedvező a csillagok állása” és a magyar kormány már a legelső intézkedéseivel lehetővé tette, hogy ne csak lelkileg és kulturálisan, de a kettős állampolgárság intézményén keresztül jogilag is egyesüljön a nemzet.

A köztársasági elnök jelenlétében szombaton egy tucatnyian tették le csoportosan a magyar állampolgársági esküt a clevelandi Magyar Örökség Múzeumában. Az ünnepélyes szertartáson az államfő elmondta, hogy eddig mintegy 100 ezren éltek a kettős állampolgárság felvételének lehetőségével és megköszönte mindenkinek, aki így döntött. „Ezáltal mi, magyarok nem leszünk ugyan többen, de erősebb lesz közöttünk kötődés” – jelentette ki Schmitt Pál.

„Nem mondunk le egyetlen magyarról sem”

Elkötelezettek vagyunk minden magyar és a nemzetpolitikai stratégiánk iránt – jelentette ki vasárnap inmáron a Clevelandi Magyar Örökség Társasága díszebédjén Schmitt Pál köztársasági elnök. „Nem mondunk le egyetlen magyarról sem. Ezt a szükségszerűséget Alaptörvényünk nemzeti hitvallása így fogalmazza meg: Ígérjük, hogy megőrizzük az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét” – hangsúlyozta az államfő.

„Magyarország új nemzetpolitikai stratégiájának egyik meghatározó eleme, hogy különös figyelmet fordítunk a világ bármely részén élő magyarokra, hiszen úgy gondoljuk, hogy az egységes magyar nemzet nem nélkülözhet egyet sem a világ magyarjai közül” – hangsúlyozta Schmitt Pál. Emlékeztetett rá, hogy az új összetételű országgyűlés első intézkedéseként fogadta el a magyar állampolgárságról alkotott törvény módosítását, amely bevezette az egyszerűsített honosított eljárást. Az elnök bátorította a clevelandi, chicagói és detroiti magyarság jelen lévő képviselőit, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel és köszönetet mondott azoknak, akik már éltek a magyar állampolgárság felvételének lehetőségével.

Az eseményen Schmitt Pál Krémer Sándort, a Chicagói Magyar Klub elnökét a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével, Jenny Groselli Brown magyar származású chicagói kutatót és üzletasszonyt, valamint Nádas Gabriellát, az ohiói Magyar Társaság vezetőjét a Köztársaság Elnökének Érdemérmével tüntette ki, az amerikai magyarság körében, valamint a kétoldalú kapcsolatok előmozdítása érdekében kifejtett tevékenységének elismeréseként.

Antall József nyomában

Az államfő vasárnap megkoszorúzta Kossuth Lajos clevelandi szobrát és részt vett a Buckeye Roadon, a város egykor magyarok lakta negyedében álló Szent Erzsébet templomban több száz hívő részvételével megtartott misén. Schmitt Pál megbeszélést folytatott, Frank J. Jacksonnal, Cleveland város polgármesterével és Dennis Kucinich ohiói szövetségi képviselővel, a kongresszusi magyar caucus – a magyar érdekeket és a kétoldalú kapcsolatok fejlődését támogató törvényhozói csoport – társelnökével.

A köztársasági elnök, aki az ENSZ-közgyűlés ülésszakára érkezett az Egyesült Államokba, örömét fejezte ki, hogy a tengerentúli látogatását amerikai magyarokkal való találkozókkal kezdhette. Schmitt Pál clevelandi programjai befejeztével hétfőtől vesz részt a világszervezet égisze alatt tartandó tanácskozásokon, s pénteken szólal fel a Közgyűlésben. A hét elején New Yorkba érkezik Martonyi János külügyminiszter is.

Schmitt Pál az első magyar államfő, aki Clevelandbe látogatott, de a város napilapja hétvégi kiadásában arról is megemlékezett, hogy 20 évvel ezelőtt Antall József miniszterelnök volt az első magyar vezető, aki a demokratikus Magyarországról hivatalos minőségében felkereste az ohiói nagyváros és környékének magyarságát.

Schmitt Pál államfői minőségében másodszor járt az amerikai magyarok körében, tavaly szeptemberben a New York-i magyarokat látogatta meg. Erről az útjáról ide kattintva olvashat.

MTI

Friss hírek