Előrehozott választást akarnak

Ha mentőcsomagról való szavazást a kormánnyal szembeni bizalomról való szavazáshoz kötik, az ellenzéki Smer nem vesz részt a szavazáson. Jelentette ki Robert Fico a Szlovák közszolgálati Rádió mai vitaműsorában, amelyben beszélgetőpartnere Pavol Hrušovský volt.

Ha megbukik a kormány, a szociáldemokraták a kormányátalakítással szemben inkább az előrehozott választásokat részesítik előnyben. „A Smer nem akar választások nélküli kormányt. Azt akarjuk, hogy a hatalomelosztás a parlamenti választások tényleges eredményei alapján történjen. Az előrehozott választásokat támogatná inkább a KDH képviselői klubjának elnöke, Pavol Hrušovský is, aki szerint ha a kormány megbukik, választások nélkül jelenleg semmilyen új kormány nem hozható létre.

Fico a mentőcsomag kérdését életbevágóan fontosnak tartja Szlovákia számára. Ennek ellenére, ha a koalíció nem garantálja a 79 támogató szavazatot, a Smer  nem támogatja meg azt. Radičovát újfent kritizálta, mivel állítólag képtelen a kormányzásra és a parlamenti többség biztosítására. Szerinte a koalíciós pártok naivak, ha azt  gondolják, hogy a Smer segít a mentőcsomag megszavazásában, ha a koalíciónak nem lesz meg a többsége. „Én nem fogom a koalíción belüli ellentéteket oldani” – jelentette ki.

Hrušovský kizártnak tartja, hogy Iveta Radičová kormányfő személye bármilyen formában összekapcsolható lenne a megvesztegetéssel és a klientizmussal. Véleménye szerint a miniszterelnök asszonynak nem volt tudomása az oserpataki megvesztegetésről. Fico azonban más véleményen van. Nem hiszi, hogy Radičová nem tudott a megvesztegetésről, és ugyanúgy meggyőződése, hogy a kassai adóhivatali bérleti botrány ügyében a kormányfő a cselekedeteivel a pártklientizmust fedezi.

Mi több, a szociáldemokraták főnöke gyenge kormányfőnek tartja Radičovát, pedig véleménye szerint az országnak egy erős emberre lenne szüksége ezen a poszton. Iveta Radičová szerinte nem képes eleget tenni a kötelességeinek, nem tudja összetartani a politikai pártokat, és kormányfőként ő viseli a felelősséget az ország negatív szociális-gazdasági eredményeiért is.

Fico azonban nem csak a kormányfőt kritizálta a műsorban, hanem az egész kormánykoalíciót, amelyet – már hagyományosan – csak tákolmánynak nevezett. Szerinte nemcsak hogy képtelenek törvényeket elfogadni, hanem még elutasítani is képtelenek azokat. Hrušovský szerint viszont a jelenlegi kormánykoalíció nem tákolmány, csak bonyolult. Véleménye szerint azonban még mindig jobb, mint az előző Fico-kormány volt, amelynek Slota SNS-e és Mečiar HZDS-e voltak a tagjai.

Felvidék MA

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »