Minden hetedik amerikai szegénységben él

Legutóbb 17 éve volt ilyen magas a szegénységi ráta az Egyesült Államokban-derült ki az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatalának statisztikájából. A megjelent adatok újabb kihívás elé állítják az Obama-adminisztrációt.

Növekszik a szegénység az Egyesült Államokban – számolt be a CNN a kedden megjelent statisztikákra hivatkozva. Miközben a gazdaság jelentős problémákkal küzd, egyre több ember kerül a szegénységi küszöb értéke alá. A nemzeti szegénységi ráta 15,1%-os értéket mutat a 2010-es adatok szerint, amely legutóbb 1993-ban volt hasonlóan magas. Az amerikai szegénységi ráta alakulását az elmúlt 60 évre levetítve megtekintheti itt.

„Az eredmények nem meglepőek, tekintettel az amerikai gazdaság jelenlegi állapotára” – mondta Paul Osterman a Massachusettsi Egyetem közgazdásza, majd hozzátette, hogy a magas munkanélküliség (9,1%)  miatt emelkedett a szegénységi ráta is. Jelenleg 46,2 millió ember él létminimum alatt az országban, ami 2,6 millióval több, mint a 2009-es évben. A kormányzat által meghatározott szegénységi küszöb egy 4 fős család esetében éves szinten jelenleg bruttó 22.314$,1 fő esetén pedig 11.139$. 

A Népszámlálási Hivatal jelentésében beszámol továbbá arról is, hogy az elmúlt 30 évben mindössze 11 %-kal vihettek több fizetést haza a középkeresetűek, míg az amerikai társadalom leggazdagabb 5%-a 40%-kal növelte vagyonát az 1980-as értékekhez viszonyítva. „A meglepő eredmények nem azért alakultak ki, mert az amerikai gazdaság rosszul teljesített”- jegyzi meg Osterman és hozzáteszi, hogy ennek fő oka, hogy „amint egyre gazdagabbá vált az ország, aránytalanul nagy mértékben a felsőbb osztályok maradtak haszonélvezői a fejlődésnek és nem a közép és alacsony keresetűek”. 

Az amerikai gyermekek mintegy 22 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, vagyis minden ötödik gyerek szegénynek tekinthető. A statisztika kitér továbbá arra is, hogy minden negyedik afroamerikai és spanyolajkú ember szegénységben éli mindennapjait. A fehér lakosság körében a ráta 9,9 százalékos értéket mutat.

Mississippi államban küzd a legtöbb család megélhetési gondokkal. A déli és az északi tagállamok között is jelentős az eltérés a számok tekintetében. Közel 17 százalékos a szegénységi ráta délen, míg északon ez az érték 12,8 százalék. További súlyos probléma, hogy megközelítőleg 50 millió amerikainak nincs egészségügyi biztosítása.

A kedden elérhetővé vált adatok további nyomást helyeznek az Obama-adminisztrációra és a Kongresszusra egyaránt. Mindemellett az ún. American Jobs Act megszavazása esetén a gazdaságélénkítő csomag jótékony hatásai leghamarabb 2012-ben jelentkezhetnek. A szegénység és a munkanélküliség kérdése várhatóan központi eleme lesz az elnökválasztási kampánynak.

Bakos Dániel

Friss hírek