Bűnösnek találták a rasszista dél-afrikai politikust

A Dél-Afrikai Legfelsőbb Bíróság gyűlöletbeszéd vádjában bűnösnek találta Julius Malemát, amiért nyilvános rendezvényeken többször is elénekelte a „Shoot the Boer” („Lődd le a búrt”) című dalt. A bíróság szerint az apartheid-érából származó dal félelmet kelthet a fehér lakosok között és emellett teljesen idejétmúlt, hiszen már régóta nincs fehér kisebbségi uralom Dél-Afrikában. A „boer” szó afrikaans nyelven farmert, földművest jelent, de a legtöbben kifejezetten a fehér bőrszínű emberekre használják. Malema pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) fellebbez az ítélet ellen.

A politikus egyébként nem volt jelen a tárgyaláson, az ítélethirdetés után hívei közül sokan Johannesburg utcáin kezdték el énekelni a korábban már betiltott dalt. Jacob Zuma, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke kiállt Malema mellett, ami igencsak meglepő, hiszen viszonyuk nagyon megromlott az utóbbi időben. Zuma szerint nem megbüntetni kell Malemát, hanem segíteni kell abban, hogy jó vezető lehessen és nem szabad hagyni, hogy olyan dolgokat tegyen, amelyek ronthatják az ország vagy az ANC megítélését. Az elnök kijelentése mindenképp hatással lehet a Malema ellen indított párton belüli fegyelmi eljárás eredményére is.

Julius Malema az egyik legismertebb politikus Dél- Afrikában, jelenleg az ANC ifjúsági szervezetének vezetője. Sokáig Jacob Zuma bizalmasa volt, de mára az egyik legfőbb kritikusa lett. Malema szerint Zuma nem törődik a szegény feketék sorsával, pedig ők voltak azok, akik szavazataikkal hatalomra juttatták 2009-ben. Az elnökkel szemben tanúsított viselkedése miatt nemrég fegyelmi eljárás indult Malema ellen, ezért is érdekes, hogy Zuma mégis kiállt egykori tanítványa mellett az ítélethirdetés után. Kritikusai egyébként sokszor populizmussal, nacionalizmussal, sőt még rasszizmussal is vádolják a fiatal politikust.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek