Radičová miniszterelnök marad

Maratoni vita alakult ki a pozsonyi parlamentben az Iveta Radičová kormányfő ellen benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítványról. A reggelig tartó vita eredménye: 78 támogató szavazattal miniszterelnök marad Iveta Radičová.

68 képviselő igennel szavazott. A bizalmatlansági indítvány sikeréhez 69 támogató voksra lett volna szükség. Senki sem tartózkodott. A honatyák az ülés elején, kedden este fél hatkor, megegyeztek abban, hogy addig tárgyalnak, amíg szavazásra nem kerül sor.

A Smer a bizalmatlansági indítványt azzal indokolta, hogy Radičová közvetlen munkatársai a kormányhivatalban korrupciós ügybe keveredtek, illetve hogy a miniszterelnök igyekezett elkendőzni pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) korrupciós ügyeit.

A tavaly nyáron hivatalba lépett négypárti koalíciós kormányt vezető Radičová ellen ez volt az első bizalmatlansági indítvány, amelyről a parlament szavazott. A 150 tagú parlamentben a koalíciónak 79, míg az ellenzéknek 71 képviselője van. Radičová megbuktatásához a parlamenti képviselők több mint felének a szavazatát kellett volna megszereznie az ellenzéknek.

A jobbközép koalíció mind a négy pártjának képviselői az éjjeli vitában támogatásukról biztosították Radičová kormányfőt.

A szavazást követően az indítványt benyújtó Robert Fico elmondta, lényeges volt az ülés, ugyanis a miniszterelnöknek semmit sem sikerült megmagyaráznia. „Újra bebizonyította saját alkalmatlanságát” – mondta.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek