A nettó befizetők sokallják a javasolt uniós büdzsét

A pénzügyi vita felütéseként kilenc nettó befizető ország hétfőn közös álláspontban utasította el az Európai Bizottság az uniós kiadásokat szerintük túl magas szinten rögzítő június végi javaslatát a következő, 2014 és 2020 közötti keretköltségvetésről.

Az uniós költségvetés nettó befizetői hétfőn közös frontot hozott létre az Európai Bizottság június végi javaslatával szemben, amely 2014 és 2020 között reálértékben csökkentené a közös kiadásokat az előző hétéves időszakhoz képest. Nyolc tagállam – Ausztria, Németország, Finnország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Svédország, Nagy-Britannia – a következő soros elnökséget adó Dánia hallgatólagos támogatásával kihívást intézett a Bizottság június végi javaslata ellen, defenzívába kényszerítve Janusz Lewandowskit, az EU költségvetési biztosát, aki pedig a csomag kidolgozásakor egyesek szerint talán túlzottan is figyelembe vette a büdzsén spórolni akaró, fukarabb országok álláspontját.

„A Bizottság javaslata túlzottan magasra lő. A következő többéves pénzügyi keretben javasolt kiadásnövekedés messze meghaladja azt az összeget, ami az európai büdzsé stabilizálásához szükséges. Nem szabad, hogy az új többéves keretköltségvetés az EU-büdzséhez való nemzeti hozzájárulások növekedését eredményezze. Ezzel összhangban a 2014 és 2020 közötti összkiadásokat lényegesen alacsonyabb szinten kell rögzíteni, hogy megfeleljen ennek a kritériumnak” – áll a nyolc ország BruxInfo birtokába került pozíciójában. A nyolcak (kilencek) a Bizottságnak azt a javaslatát is elutasítják, amely a többéves pénzügyi kereten, tulajdonképpen a költségvetésen kívülre szervezne ki bizonyos kiadásokat, mint például a termonukleáris energiakutatási projekthez (ITER) való uniós hozzájárulást, vagy egy, az uniós gazdákat vészhelyzetben segíteni hivatott pénzügyi alapot.

Janusz Lewandowski, az EU költségvetési biztosa a tagállami miniszterek hétfői vitája előtt visszadobta a labdát a „nyolcak” térfelére, amikor arra emlékeztette őket, hogy mindent, amit kérnek, a Bizottság június végi javaslata is tartalmaz. A lengyel származású biztos megjegyezte, hogy a nettó befizetők közös álláspontja egyáltalán nem tartalmaz számokat, amivel így nehéz vitatkozni. „A Bizottság javaslata ugyanabból az összegből finanszírozna több Európát, miközben az uniós kiadások összeurópai költségvetési kiadásokban képviselt aránya csökken. Ez a tényleges válasz a nettó befizetők aggodalmaira” – jelentette ki Lewandowski, aki arra is rámutatott, hogy a javaslat két uniós saját forrás kezdeményezésével éppen hogy csökkenteni kívánja a tagállamok uniós büdzséhez történő hozzájárulását.

A biztos megismételte, a Bizottság javaslatának lényege, hogy a 2013-as vásárlóerő szintjén (vagyis nominálértékben ugyanazon a szinten), több európai feladatot finanszíroz, „a 2013-as kiadások szintjén stabilizálja Európát”.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek