Ami késik, nem múlik: Ígéretes találkozó Damaszkuszban

A szír vezetés határozatlan időre halasztotta el az Arab Liga főtitkárának, Nabil al-Arabi-nak szerdára tervezett damaszkuszi látogatását. A nemzetközi szervezet vezetője a 22 tagállam által múlt hónapban kidolgozott, 13 pontos javaslatot mutatta volna be. A megbeszélés azonban nem maradt el, szombaton találkozott a főtitkár és a szír elnök, Bashar al-Assad.

A találkozón elhangzottakról és az elért eredményekről a főtitkár csak szűvszavúan számolt be interjújában az egyiptomi repülőtéren. Annyit elárult, hogy megegyezés történt reformok fokozatos bevezetéséről a közel-keleti államban, hiszen ez a sarokköve az országban uralkodó kaotikus helyzet békés rendezésének. Al-Arabi továbbá hangsúlyozta a nemzeti egyeztetés fontosságát, mely során a szír rezsim feladata egy nyitott párbeszéd kialakítása az összes szereplő bevonásával, valamint a politikai foglyok szabadon engedését sürgette. A nemzeti párbeszéd lendületet adhat a reformfolyamatnak és a nép elégedetlenségét is jelentősen csökkentené. A szír hírügynökség, a SANA információi alapján a találkozó végén al-Arabi biztosította az elnököt az Arab Liga elkötelezettségéről az ország stabilitása iránt. Meg nem erősített források szerint megegyezés történt a három éven belül megrendezésre kerülő választásokról is, ez a pont az Arab Liga eredeti javaslatában is kiemelt szerepet kapott.

A főtitkár nem árult el további részleteket a megbeszélésről, az Arab Liga hétfőn ül össze újra a szír kérdés megvitatására. A tüntetők a héten a nemzetközi közösség segítségét kérték, a szombaton lezajlott találkozó reményt adhat a hónapok óta tartó zavargások megoldásához. 

Horváth Hajnalka

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »