Kusy: a Smer megmenti a koalíciót

Komoly válsághelyzetben van a szlovák kormánykoalíció, de az eurós mentőcsomag miatt nem fog felbomlani, ugyanis az ellenzéki Smer megszavazza majd – véli Miroslav Kusý politológus. Kollégája, Michal Horský szerint azonban Fico nem fog meghátrálni, s a szétesés szélére sodródik a koalíció.

Miroslav Kusý szerint Robert Fico Smer-elnöknek nincs sok választása a mentőcsomagról szóló parlamenti szavazás kapcsán. A politológus rámutatott, a Smer az Európai Parlamentben az euroszocialistákhoz tartozik, s ők mindannyian támogatják a mentőcsomagot. Fico tehát nem mehet a saját feje után, s nem viselkedhet tőlük függetlenül – reagált az elemző a Smer azon bejelentésére, hogy csak akkor szavaznak a mentőcsomag mellett, ha a kormánykoalíció mind a 79 képviselője így tesz.

Szerinte Richard Sulík, a mentőcsomagot elutasító kormánypárti SaS elnöke is tisztában van a fentiekkel, így nem várható, hogy megváltoztatnák álláspontjukat. Kusý a Pravdának nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az SaS és a KDH között a legmélyebb az ideológiai ellentét, s biztos benne, hogy ha a mentőcsomaggal kapcsolatos ügy lecseng, akkor e két párt más téma kapcsán is egymásnak esik.

Fico nem enged majd, előrehozott választások szele érződik

Michal Horský politikai elemző ezzel szemben úgy vélte, Fico ellenáll majd az euroszocialisták nyomásának, ahogy ez 2006-ban, az SNS kormányba emelésekor is történt. „A párt kijelentései ugyanis egyre keményebbek“ – tette hozzá. Biztos benne, hogy az SaS sem fog engedni, mivel Sulíkék már túl erőteljesen hangsúlyozták a mentőcsomag negatív hatásait, s most már nem táncolhatnak vissza. Horský úgy véli, a koalíció a szétesés „félidejéhez“ érkezett. Meglátása szerint a politikai pártoknál egyre nő a feszültség, ami a közelgő előrehozott választások jele.

Kitekintő / Bumm.sk / Pravda

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »