Milliárdokba kerülő amerikai katasztrófák

Hóviharok, tornádók, árvizek, hőség, szárazság és erdőtüzek, azaz a 2011-es év első nyolc hónapjának különös és pusztító időjárása címszavakban, az Egyesült Államokban. A klímaszakértők és környezetvédők természetesen azonnal a klímaváltozást teszik felelőssé a természeti katasztrófák számának megsokszorozódása kérdésében, a helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű, vagy éppen megoldható. A tudósok szerint tény, a klíma valóban változóban van, és ennek következményeként az extrém időjárási események is egyre gyakoribbá fognak válni. Sokuk szerint a következő évtizedekben is a 2011-es évben eddig történtekre számíthatunk, és szinte ez fog a „normális” időjárássá válni. Mindezen következtetések és jóslatok mellett azonban jóval súlyosabb szembenézni a tényekkel: a természeti katasztrófák életek, ingók és ingatlanok, valamint termények megsemmisítéséért felelősek, sosem tapasztalt milliárdos károkat okozva ezzel az amerikaiaknak.

A 2011-es év az első, amelyben tíz, olyan különböző természeti katasztrófa is történt, amely után a károk értéke eléri vagy meg is haladja az egy milliárd dollárt. Emellett nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy az évnek és vele együtt a hurrikánszezonnak még mindig nincs vége. (Az eddigi rekord egyébként 2008-ban volt kilenc ilyen katasztrófával.) Egyes évek költségei olykor csupán egy jelentősebb esemény következtében növekednek kiugróan, ilyen volt például a 2005-ös évben a Katrina hurrikán pusztítása. A 2011-es év az ún. „Snowmageddon” jelenséggel kezdődött, vagyis rendkívül erős havazásokkal több állam területén is, majd tavasszal az áradásokkal folytatódott a sorozat. Mindeközben 546 halálos áldozattal eddig ez az év a negyedik helyen áll a tornádó okozta halálozások listáján. A nyár rekordhőségben telt a legtöbb államban, főként a keleti parton, majd ennek elmúltával megkezdődött a még mindig tartó hurrikánszezon. 

A klímakutatók többsége már egyetért abban, hogy az emberi tevékenység okozza a klímaváltozást, ezzel szemben azonban az utóbbi időben egyre többen adnak hangot a nagypolitika szereplői közül azon véleményüknek, amely szerint mindez csupán egy nem bizonyított tudományos elmélet, amelynek egyetlen célja az öncélú pénzszerzés. Utóbbi nézet egyik legnagyobb szószólója Rick Perry texasi kormányzó, Obama lehetséges kihívója, aki a múlt hónapban fejezte ki kétségeit. Mások eközben természetesen továbbra is megkülönböztetnék a tudományos tényeket és a politikai véleményeket, így szerintük sokkal ésszerűbb lenne azon vitatkozni, hogy milyen politika, milyen politikai megoldások mentén vegyék fel a küzdelmet a klímaváltozással szemben.

Piukovics Judit

Friss hírek