911: megfenyegették az Egyesült Államokat

Autóba vagy teherautóba rejtett bombára vonatkozó „konkrét, hihető, de nem megerősített” fenyegetésről értesült az USA. Megerősítették a rendőri készültséget az évfordulóhoz közeledve.

„Konkrét, hihető, de nem megerősített terrorfenyegetésről” értesültek az amerikai hatóságok a szeptember 11-i támadások évfordulója előtt, számolt be csütörtök este az amerikai média. A Politico lapnak nyilatkozó források Washingtont és New Yorkot jelölték meg lehetséges célpontként, információk szerint autóba vagy teherautóba rejtett bombával hajtanák végre a támadást.

Csütörtök éjjel Michael Bloomberg, New York City polgármestere a Belbiztonsági Minisztérium tisztségviselőinek, illetve az FBI és a rendőrség képviselőinek kíséretében tartott sajtótájékoztatót. „A fenyegetés jelen pillanatban nincs megerősítve. Hihető, de nincs megerősítve” – közölte a polgármester. Bloomberg hozzátette, a rendőri készültséget növelik, de ezen túl nincsen ok arra, hogy bárki más változtasson a napi teendőin. Ray Kelly, New York rendőrfőkapitánya beszámolt arról, hogy négy órával növelik meg a beosztottak műszakját, hogy fokozzák az utcai jelenlétét, továbbá városszerte ellenőrzési pontokat állítanak fel járművek vizsgálatára, és a metróban is megerősítik a csomagok átvizsgálását.

Bloomberg a lakosokat a gyanús tevékenységekkel szembeni nagyobb figyelemre szólította fel, de hangsúlyozta, hogy a vasárnapi megemlékezések az előzetes tervek szerint zajlanak le. A tíz évvel ezelőtti terrortámadásra a város, illetve Washington több pontján emlékeznek, az ikertornyok egykori helyét (a „ground zero”-t) várhatóan Barack Obama jelenlegi és George W. Bush volt elnök is meglátogatja.  

Obamát fehér házi források szerint csütörtökön reggel értesítették a fenyegetésekről, és egész nap tájékoztatták a fejleményekről. Az elnök este a Kongresszusban tartott beszédet, a médiában pedig ezzel nagyjából egy időben jelent meg a hír, először a Fox News televízióban. A kongresszusi beszéden részt vevő kormánytagok nem árultak el részleteket az információkról, Janet Napolitano belbiztonsági miniszter nem is válaszolt az újságírók erre vonatkozó kérdéseire. „Senki sem tudja igazán, mennyire hiteles a fenyegetés” – mondta Leon Panetta védelmi miniszter a Politico riporterének. 

Tábor Áron

Friss hírek