Kasmíri terroristák robbanthattak Újdelhiben

Az indiai rendőrség gyanúja szerint kasmíri terroristacsoporthoz köthető a tegnapi újdelhi merénylet, szakértők azonban kételkednek. A nép a kormányt hibáztatja felkészületlenségééért.

Három embert letartóztatott és kihallgatott az indiai rendőrség a tegnapi újdelhi merénylettel kapcsolatban. Szerda reggel 12 ember meghalt és 76 megsérült, amikor a Legfelsőbb Bíróság épülete bomba robbant. A rendőrség elmondása szerint a pokolgépet annál az első biztonsági ellenőrzőpont mellett helyezték el egy bőröndben, ahol az emberek sorban álltak, hogy bejussanak az aznapi tárgyalásokra. A terület tele volt ügyvédekkel és szemtanúkkal, mivel a legfelsőbb bíróságon szerdánként tárgyalják a legfontosabb ügyeket. A támadás után felfüggesztették a bíróság működését és evakuálták az épületet.

A letartóztatottak között van egy kasmíri internetkávézó tulajdonosa, ugyanis onnan küldték tegnap azt az emailt, amelyben korábbbi indiai merényletekért magára vállalja a felelősséget a Harkat-ul Dzsihad al-Iszlami (Huji) nevű szélsőséges iszlám csoport. A levélben követelik a 10 évvel ezelőtti, újdelhi parlament ellen elkövetett támadásban részt vett Mohammed Afzal halálos ítéletének eltörlését és újabb támadásokkal fenyegetőznek. A Huji terrorista szervezet, kapcsolatban áll az al-Kaidával és feltételezések szerint Pakisztánhoz kötődik. Több robbantással is őket gyanúsítják India, Pakisztán és Banglades területén, vezetője, Iljasz Kasmiri a jelentések alapján júniusban egy amerikai légi támadás áldozatául esett Északnyugat-Pakisztánban. A Reuters által idézett kasmíri források kételkednek abban, hogy valóban a szervezet felelős a robbbantásért, mert az utóbbi időben nem volt aktív és nem küldtek volna egy internetkávézóból emailt. Amennyiben a Huji felelőssége és Pakisztánhoz kötődése bebizonyosodik, az újabb csapás lehet a két dél-ázsiai állam amúgy sem ideális viszonyára.

Indiában legutóbb július közepén robbant három bomba és ölt meg 26 embert, előtte pedig egy egyéves kislány életét követelte december elején Varanasziban egy pokolgép. ManmohanSzingh miniszterelnök a mostani támadást gyáva terrorista akciónak nevezte, a terror elleni harcot pedig hosszú ideje tartó háborúnak, amelyben az összes pártnak, India népének össze kell fognia a győzelemért. Az ismétlődő robbantásokért sokan a kormányt teszik felelőssé, amiért tehetetlennek bizonyul a terroristákkal szemben, ráadásul éppen a New York-i Kereskedelmi Központ elleni támadás tizedik évfordulója előtt felkészületlenek. A bíróság épületénél nem voltak felszerelve térfigyelő kamerák és tegnap a fémdetektor sem működött.

Fülöp Tímea

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »