Újabb al-Kaida vezetőt fogtak el

Az al-Kaida Egyesült Államok ellen elkövetett terrortámadásának 10. évfordulója előtt hat nappal jelentette be a pakisztáni hadsereg, hogy az amerikai hírszerzés segítségével elfogtak három ismert al-Kaida-tagot, köztük Junisz al-Mauritánit, a terrorszervezet egyik magas rangú vezetőjét, aki a külföldi műveletekért volt felelős. Pakisztáni értesülések szerint a terroristát a május 2-án megölt Oszama bin Laden bízta meg gazdaságilag jelentős amerikai, európai és ausztrál célpontok – többek között gáz- és olajvezetékek, gátak, valamint tartályhajók – elleni támadások előkészítésével – számolt be a New York Times.

Al-Mauritánival együtt két másik ismert al-Kaida-tagot – Abdulgaffár al-Samit és Messzara al-Samit – is őrizetbe vettek a Pakisztán délnyugati részén található Kvetta városában, melyről régóta köztudott volt, hogy a Talibán és az al-Kaida vezetésének egyik menedékhelye. Az al-Kaida likvidált magas beosztású terroristáinak listáját gyarapítja Atíja Abder-Rahmán is, aki bin Laden halála óta a terroristaszervezet második embere volt. Őt egy amerikai lövedék ölte meg két héttel a pakisztáni sikerek előtt.

A Pakisztán és az Egyesült Államok közötti szorosabb kapcsolat kezdete a 9/11-es terrortámadások idejére datálható, jóllehet, a két ország terrorellenes együttműködése korántsem zajlik zökkenőmentesen. A konfliktus fő forrása, hogy Pakisztánt érzékenyen érintette az amerikaiak titkos magánakciója, amelynek keretén belül a pakisztániak tudta nélkül kutatták fel és végeztek az ország területén bujkáló al-Kaida-vezetővel. Iszlámábád továbbá ellenzi az amerikaiak nagyszámú civil áldozattal járó, pilóta nélküli repülőgépek által végrehajtott támadásait is, melyek bevetése előtt a CIA nem hajlandó a pakisztáni hivatalnokokkal való konzultációra – írja a New York Times. Washington mindeközben a pakisztáni kormány, főképp a titkosszolgálat teljes együttműködésének hiányát nehezményezi, ami lehetőséget adott bin Ladennek, hogy évekig az ázsiai országban rejtőzzön.

Mind pakisztáni, mind pedig amerikai oldalról feltűnően pozitívan nyilatkoztak a legutóbbi művelet sikereiről, mellyel vélhetően igyekeztek enyhíteni a két ország közötti negatív viszonyról elterjedt híreket. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője nagyra értékelte a pakisztáni hadsereg és titkosszolgálat sikerét, melyet az Egyesült Államok és Pakisztán tartós és eredményes együttműködésének példájaként jellemzett – írja a Reuters. A pakisztáni hadsereg nyilatkozata szerint a letartóztatások részei egy, a két ország közötti „erős, történelmi hírszerzési kapcsolatnak”. A korábbi események dacára az a tény, hogy az USA technikai és titkosszolgálati segítséget nyújtott Pakisztánnak a legutóbbi akció során, arra enged következtetni, hogy a két ország közötti együttműködés a súrlódások ellenére stabilizálódni látszik.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »