Kritikus szint alatt a vajdasági magyarok száma

Gábrity dr. Molnár Irén egyetemi tanár a Magyar Szó napilapnak adott interjújában kijelentette, hogy az eddigi népszámlálási adatok alapján a vajdasági magyarok további csökkenésre lehet számítani.

1960-ban mintegy 440 ezer magyart számláltak meg, a legutóbbi népszámláláskor már csak 295 ezret. Szerinte ennek oka lehet az alacsony natalitás, az asszimiláció és az elvándorlás is. Tíz év alatt több ezer magyar fogy el, mondja. 2002 óta a natalitás nem emelkedett, sokan elvándoroltak külföldre, a külföldön tanulók száma növekedett, tehát a fogyatkozás szinte biztos.

A becslések szerint 30-50 ezerrel is csökkenhetett a magyarok száma az elmúlt tíz évben. Ha pedig egy közösség lélekszáma háromszázezer fő alá esik, az már kritikusnak mondható, hiszen ha egy községen belül a lakosság 10-15 százalékát nem teszi ki valamely nemzetiség, elveszítik például a hivatalos nyelvhasználati jogukat.

Állítása szerint a népszámlálás pontosan megmutatja majd, hogy van egy Újvidék-Belgrád tengely, a tízes korridor mentén, ami köré összegyűlik a lakosság, mert ott a pénz, a munkalehetőség. Újvidék és Belgrád hamarosan összenő, itt lesz a demográfiai koncentráció, minden más periféria lesz és elsorvad.

Kitekintő / Vajdaság Ma / Magyar Szó

Friss hírek