Magyar helységnévtáblát avattak Szlovákiában

Húsz év után újra magyar helységnévtábla köszönti a komáromi járásbeli Gútára érkezőket. Péntek este Halász Béla megyei képviselő magánszemélyként helyezte ki a magyar táblát, melyet saját költségén készített el.

Halász Béla a Bummal közölte, a Komárom irányában kihelyezett magyar nyelvű táblákat saját maga fizette, s odaajándékozta azokat a Regionális Útkezelő Vállalatnak. Hozzátette: a tábla megfelel minden szlovákiai normának.

„Őszintén mondom, először csak egyedül szerettem volna feltenni ezt a táblát, táblákat, de aztán rájöttem, ezt a pillanatot nem vehetem el senkitől. Több mint 20 éve várjuk ezt a pillanatot és most íme, elérkezett. A törvény lehetővé teszi, hogy felrakjuk ezt a táblát” – mutatott rá a táblakihelyezéskor mondott rövid beszédében a képviselő, aki szerint nincs értelme várni, tettekre van szükség.

Rámutatott, a gútai városi rendőrség autóján évek óta ott lehetne a magyar felirat, nem volt tiltva, még sincs. „Amíg a magyar párt képviselői Michalok, Ladislavok, Alexanderok lesznek, addig ne várjuk, hogy valami is változik. Lehet javasolni a magyar feliratokat a vállalkozóknak, de nézzünk csak körül, mely vállalkozónak van magyar felirata is! Ennyit erről!” – jelentette ki Halász, aki külön köszönetet mondott a támogatásért a Keresztény Magyar Szövetségnek.

Szerinte a következő lépés nem lehet más, mint egy népszavazás kezdeményezése arról, hogy Gúta visszakaphassa az őt megillető régi nevét, s hivatalosan is Gútának bevezzék, ne Kolárovónak.

Halászt az MKP színeiben választották meg Nyitra megyei képviselőnek, később azonban kizárták a pártból. Jelenleg a Keresztény Magyar Szövetség civil szervezet tagjaként tevékenykedik, melynek egyik alapítója.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek