Varsó megkezdi a kivonulást Afganisztánból

Lengyelország már az idén ősszel megkezdi az Afganisztánban szolgáló lengyel katonai kontingens létszámának csökkentését – tudta meg a Gazeta Wyborcza.

A lengyel napilap szerdai híradása szerint Tomasz Siemoniak nemzetvédelmi miniszter az elmúlt napokban hozta meg a döntést, amelynek értelmében az idén ősszel esedékes 10. váltáskor 150 katonával kevesebb utazik Afganisztánba a korábban tervezettnél, és a Lengyelországban állomásozó 400 fős stratégiai tartalékot – amelyet szükség esetén azonnal mozgósíthatnak – a felére csökkentik.

Donald Tusk miniszterelnök június végén jelezte, hogy megkezdik az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő kötelékében szolgáló lengyel kontingens létszámcsökkentésének előkészítését, miután Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy 2011 végéig 10 ezer, 2012 őszéig pedig további 23 ezer amerikai katonát vonnak ki Afganisztánból. A nemrég kinevezett lengyel nemzetvédelmi miniszter azonban gyorsabban akarja végrehajtani a lengyel csapatkivonást mint elődje, Bogdan Klich. Az őszi létszámcsökkentést támogatja a miniszterelnök és az államfő is, aki a hadsereg főparancsnoka.

Elégedetlenek viszont a tárca döntésével a lengyel tábornokok. Slawomir Wojciechowski dandártábornok, az afganisztáni misszió parancsnoka nemrég kijelentette, hogy nagyon óvatosan kell kezelni a harcoló alakulatok létszámának csökkentését, mert különben nem lesznek képesek megbirkózni a tartomány biztonságának biztosításával. Ennek ellenére a létszámcsökkentés egy része éppen a harcoló alakulatokat érinti – írta a lap.

Afganisztánban jelenleg 2600 lengyel katona szolgál, három éve a délkeleti Gazni tartomány biztonságáért felelnek. A kormány szándékai szerint 2014 végéig teljesen kivonják őket az országból. A Gazeta Wyborcza értesülései szerint az amerikaiak a jövő év tavaszának kezdetén nagy offenzívát terveznek Afganisztán keleti részén – ahol a lengyelek által ellenőrzött Gazni tartomány is található -, hogy helyreállítsák a viszonylagos stabilitást a térségben. A lengyelek arra számítanak, hogy ennek nyomán legalább Gazni tartomány hasonló nevű fővárosának ellenőrzését átadhatják a helyi adminisztrációnak.

Kitekintő / MTI

Friss hírek