Berényi: ma is a nemzetállam építése zajlik

A magyar politika sokkal nagyobb hatással van a szlovák politikára, mint fordítva. A szlovák-magyar feszültség nem igazán segít Orbán Viktornak abban, hogy ezzel elterelje a figyelmet a gazdasági bajokról, ezt Szlovákiában rosszul gondolják – mutatott rá Berényi József, az MKP elnöke.

A TASR hírügynökségnek nyilatkozva megjegyezte, a magyarországi média nem szentel olyan nagy figyelmet a magyar-szlovák viszonynak, mint azt Szlovákiában gondolják.

Bugár Béla Híd-elnök vasárnapi nyilatkozatában ezzel szemben úgy vélekedett, Magyarországnak nagy gazdasági problémái vannak, és ezért talán gyakrabban használja a szlovák-magyar témákat, mint szükséges lenne.

A Magyar Koalíció Pártja elnöke úgy véli, az elmúlt időszakban Románia és a Balkán sokkal érdekesebb témák voltak a magyarországi közélet és a politikusok számára. Budapest ugyanis az EU elnökeként ezen államok uniós és schengeni csatlakozását próbálta előmozdítani. Berényi hangsúlyozta, Orbán Viktor magyar miniszterelnök a kettős állampolgárságon, s az ehhez kapcsolódó választójogon kívül nem nyitott meg más témát Szlovákia irányába.

Érthetetlen a Dél-Szlovákia elcsatolásától való félelem

Berényi úgy látja, a kétoldalú kapcsolatokat szlovák részről hihetetlen emóciók, s a Magyarországtól való érthetetlen félelem kísérik. „Számomra ez valami elképzelhetetlen, hogy milyen módon érvelnek Szlovákiában a történeti Magyarország, Nagy-Magyarország lehetséges létrejöttével“ – jelentette ki, hozzátéve, hogy ezt a témát a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) legitimálta, s vezette be a köztudatba, annak ellenére, hogy teljes esztelenség. Dél-Szlovákia elcsatolását ugyanis csak katonai erővel lehetne végbevinni, ami teljesen kizárt. „Ennek ellenére a szlovákiai politikai vitákban Nagy-Magyarország lehetséges létrejöttével érvelnek, emiatt pedig a normális párbeszéd a minimumra korlátozódik, mivel a kiindulópont teljesen rossz“ – mutatott rá az MKP elnöke.

Nem jó a szlovák-magyar viszony

Ma fű alatt zajlik a nemzetállam építése, a magyar kormánytagok asszisztálnak

Kijelentette, a szlovákiai magyarok nem akarnak mást, mint identitásuk megőrzését, miközben egyenjogú polgárok szeretnének lenni. „A helyzet elég problémás. Magyarország irányába óriási a bizalmatlanság, s ebből egyenesen következik a magyar kisebbséghez való hozzáállás. A magyar kisebbség eltűnésével megoldódna a Magyarországgal kapcsolatos probléma, hiszen már nem lennének okok a viszályra“ – mutatott rá Berényi, hangsúlyozva, Szlovákiában nem nemzetállamot kellene építeni, hanem olyat, amely a tolerancián alapszik. „Állítom, ma is a nemzetállam építése zajlik. A Fico-érában kemény, nyílt módon zajlott, most csendes, lassú módon, valamiféle kormánykoalíción belüli konszenzus útján. Sajnálom, hogy a kormány magyar tagjai asszisztálnak ehhez“ – nyilatkozta a TASR-nek Berényi.

Arra a kérdésre, hogyan értékeli a szlovák diplomácia teljesítményét, azt felelte, egykori külügyi államtitkárként el kell ismernie, hogy sikeresen prezentálja a kormány véleményét külföldön. Szerinte valamennyi szomszédos állam vonatkozásában egyenrangú partnerként jelenik meg Szlovákia, s Dzurinda diplomatikus módszerével sokkal többet lehet elérni, mint az asztalt püfölve. Megjegyezte, annak ellenére is így vélekedik, hogy sokszor a szlovák diplomácia „a mi érdekeink ellen“ cselekszik, például a kettős állampolgárság kérdésében.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek