A koszovói forgatókönyv szerint bomlasztják Szlovákiát?

Az állampolgársági törvény elleni nagymagyar, szeparatista tevékenységek, melyre a szlovák állami ünnepek idején kerül sor, bizonyítják, hogy a magyar irredenta szervezetten lép fel a szlovák államiság, szuverenitás, területi egység ellen – állítja a Szlovák Nemzeti Párt (SNS).

Rafael Rafaj, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alelnöke és parlamenti frakciójának vezetője keddi nyilatkozatában úgy vélekedett, a jelenlegi kormány összetétele, melyben egy etnikai párt is helyet kapott, megbénítja az államiságot fenyegető rejtett és reális veszélyek megfelelő értékelését.

Kifejtette, Szlovákiában hiányzik a dezintegrációs folyamatokkal szembeni átfogó törvényi védelem, amely elsősorban Dél-Szlovákiában nyilvánul meg. Szerinte az alkotmány, az államnyelv és a szlovák törvények ellen irányul a kettős állampolgárságért indított aláírásgyűjtés is, s ez ékes példája a szervezett belső ellenállásnak. „Mindenki számára világos, hogy az előtérbe tolt kvázi polgárjogi aktivisták mögött az MKP és a nagymagyar irredenta budapesti központja állnak, s Szlovákia fokozatos bomlasztását valósítják meg a koszovói forgatókönyv szerint“ – nyilatkozta Rafaj.

Úgy vélte, a polgárok többségének megfelel a kizárólagos állampolgárságról szóló jelenlegi törvényi szabályozás, melyhez hasonló van Németországban, Csehországban és Dániában is. Hangsúlyozta, pártja nem támogat semmilyen törvényi módosítást. A módosítást követelők vagy politikailag naivak, vagy pedig az etnikai szeparatisták állnak mögöttük – fejtette ki az SNS alelnöke.

„Berényi József MKP-elnök nem csak politikai, hanem morális síkon is csődöt mondott, miután saját konfilktusát a politikai pártokról szóló törvénnyel vírusként terjesztette át más szervezetekre és tömörülésekre, miáltal sértik Szlovákia jó hírnevét és polgári engedetlenséget szítanak“ – zárul Rafaj közleménye.

Mint arról beszámoltunk, civil szervezetek, köztük a Via Nova Ics, mely az MKP ifjúsági társszervezete, három héttel ezelőtt jelentették be, hogy aláírásgyűjtést indítanak a kettős állampolgárság újbóli lehetővé tételéért, valamint tüntetést is szerveznek. Közel tucatnyian azt is nyilvánosan közölték, hogy magyar állampolgárságért folyamodnak, a szlovákról viszont nem kívánnak lemondani. Azóta már zajlik az aláírásgyűjtés is.

A kettős állampolgárságot követelő nagygyűlésre szeptember elsején, csütörtökön 14:30 órától kerül sor Komáromban, a Klapka téren.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek