Mindenki meglepődött: 4,5 százalékos a gazdasági növekedés

Lengyelországban 4,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az idei második negyedévben az előző év hasonló időszakához viszonyítva – jelentette be kedden a varsói  statisztikai hivatal (GUS). A növekedés üteme meghaladja az előzetes várakozásokat, de némileg elmarad az első negyedévi 4,4 százalékos növekedéstől.

A lengyel közgazdászok meg voltak győződve, hogy az első negyedév után rosszabb GDP-adatokra kell számítani – többségük 4,2 százalékot várt -, annál is inkább, mert Donald Tusk miniszterelnök pénteken azt mondta, hogy 3,5-4 százalék közötti GDP-növekedésre számít. A szakértők év végéig a növekedés dinamikájának további lassulásával számoltak, amely akár 2,8 százalékra is mérséklődhet.

A GUS közölte azt is, hogy a 2011. második negyedévi GDP-növekedés fő motorja a belföldi  kereslet volt (4,3 százalékkal járult hozzá a gazdasági növekedés üteméhez), a fogyasztás 2,4, a beruházások 7,8 százalékkal nőttek az előző negyedévi 6,0 százalékot követően.

A gazdasági minisztérium elemzési és előrejelzési főosztálya 4,1-4,2 százalékos GDP-növekedést várt a második negyedévre. Elemzők a második negyedévi adatok alapján azt is feltételezik, hogy – amennyiben a világgazdaságban nem következik be valamilyen súlyos törés – Lengyelország az egész 2011-es évet 4 százalékhoz közeli GDP-növekedéssel zárhatja.

Kitekintő / MTI

Friss hírek