Kadhafi: a visszavonulás csak csel

A mai napon tovább folytatódtak a harcok a felkelők és Moammer Kadhafi emberei között Tripoliban, miközben a NATO gépei továbbra is bombázzák Líbia fővárosát. Kadhafi hollétéről továbbra sem tudni semmit, csak annyi bizonyos, hogy az észak-afrikai ország bukott vezetője él, hiszen éjjel beszédet mondott a líbiaiaknak.

Kadhafi végső harcra szólított fel, „taktikai lépésnek” minősítette „visszavonulását” tegnap elfoglalt főhadiszállásáról és egyaránt utalt győzelemre és mártírságra – elemzők szerint ez utóbbira lehet, hogy azért, mert családjának valamely tagja életét vesztette a keddi NATO bombázásokban.

Szakértők szerint a legvalószínűbb opciónak az tekinthető, hogy a korábbi elnök Szirtébe vagy Szabhába menekült – mindkét városban vannak még összecsapások a felek között, de elsősorban Kadhafihoz hűek. A BBC tudósítója arra is utalt, hogy Niger és Csád is könnyen elérhetővé válhat Szabhából, ahol katonai repülőtér üzemel.

Közben a felkelők által létrehozott kormány, a Nemzeti Átmeneti Tanács (NTC) bejelentette, hogy egy éven belül választásokat tartanak az országban, és az újjáépítés érdekében donor-konferenciát szerveznek, amelynek házigazdája valószínűleg Katar lesz. Az NTC segítségül hívná az Egyesült Államokat, Nagy Britanniát, Franciaországot, Törökországot és az Egyesült Arab Emirátusokat is, hogy Líbia életében új szakasz kezdődhessen.

Jeszenszky Nóra

Friss hírek