Ellenzéki jelölt nyerte a zöld-foki szigeteki elnökválasztást

Jorge Carlos Fonseca nyerte a Zöld-foki szigetek elnökválasztását. A korábbi elnök, Manuel Inocencio Sousa ellenzékének vezetője 54,45 százalékkal győzött. Több választási tisztviselő már a szavazócédulák 7 százalékos feldolgozottságakor bátran kijelentette, hogy Fonseca győzelme nyilvánvaló. A vesztes fél, Sousa egy konferencián nyíltan elismerte Fonseca győzelmét és gratulált neki.

A Zöld-foki Köztársaságban az 1975-ös, Portugáliától való függetlenedés óta a negyedik elnöki ciklus kezdődik meg. Az ország két domináns pártja, a Demokratikus Mozgalom (MDP – Movimento para la Democracia) és az eddig kormányzó szocialista Afrikai Párt a Független Zöld-foki Szigetekért (PAICV – Partido Africano de Independęncia de Cabo Verde).

A többpárti demokráciát már 1991-ben bevezették. Az országban nagy nehézségeket okoz, hogy régóta hiányt szenvednek a főbb energiaforrásokból, a krónikus szárazság miatt pedig tömegek hagyták el eddig a szigetországot. A kormány most nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a Zöld-foki szigetek a kereskedelem és közlekedés szempontjából nemzetközi csomóponttá váljon.

Györe Adrienn

Friss hírek