Az állam fizetné a romák fogamzásgátlását és sterilizálását

A szlovák munkaügyi minisztérium olyan törvényjavaslatot dolgozott ki, melynek értelmében a szociálisan hátrányos helyzetű személyek ingyenesen kapnának fogamzásgátló szereket. Civil szervezetek szerint többnyire romákról lenne szó, s szerintük ez rasszizmus.

A tárca a szociálisan kirekesztett közösségekről szóló törvényjavaslatát most bocsátotta véleményezésre. A javaslatban egyebek mellett szó van arról, hogy pénzügyi szempontból is biztosítani kell a fogamzásgátlást a szociálisan hátrányos helyzetű nőknek. A hormonális fogamzásgátló szereket például a szlovák állam teljes mértékben térítené számukra.

A javaslat szerint a sterilizációt is ingyenessé tennék a szociálisan hátrányos helyzetű nőknek és férfiaknak, pontosabban a munkaügyi, szociális és családügyi hivatal és az illetékes egészségbiztosító közösen fedeznék az orvosi beavatkozást.

Az állam ne kényszerítse polgárait, hogy támogassák a fogamzásgátlást

A szlovákiai Élet Fóruma polgári társulás a HFI – Emberjogi és Családpolitikai Intézettel karöltve élesen bírálta az elképzeléseket, s több megjegyzést fűzött a javaslathoz.

Az Élet Fóruma szerint a termékenység és a terhesség nem betegségek, mint ahogy a fogamzásgátlás és a sterilizáció sem gyógymódok – nem lehet tehát egészségügyi ellátásként beállítani. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a fogamzásgátló módszerek a gyermek halálát okozhatják, amennyiben már megtörtént a fogantatás, s egészségügyi kockázatot is jelentenek. Ezért semmi esetre sem kívántos a támogatásuk.

Az Élet Fóruma szerint a fogamzásgátlást és a sterilizációt a társadalom jelentős része erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja, ezért sem helyes, ha az állam népszerűsíti, s közpénzekből fizeti is ezeket. „Nem értünk egyet azzal, hogy az állam az adókon és járulékokon keresztül kényszerítse az összes polgárát az ilyen programok finaszírozására, s ezáltal a gyógyszergyártók támogatására“ – hangsúlyozza a szervezet.

Rasszizmustól bűzlik

Miután az érintettek túlnyomórészt romák, ez a program rasszistának és diszkriminatívnak is tűnik – mutat rá az Élet Fóruma.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a sterilizáció gyakorlatilag egy visszafordíthatatlan folyamat, s fenyeget az a veszély, hogy az érintettek nem fogják fel maradéktalanul a beavatkozás mibenlétét, s akaratuk ellenére sterilizálják őket – ahogy a múltban ennek már fel is merült a gyanúja.

A szervezet úgy véli, nem a sok gyerek a szociálisan rossz helyzet okozója. Szerintük a szlovák államnak inkább a születési arány növelése érdekében kellene intézkedéseket tennie, mivel az katasztrofálisan alacsony, 1,4 gyermek/nő.

Bumm.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »