Nemsokára megnyitja kapuit a nagyváradi várszínház

Jövő hét vasárnap tartják a nyító előadást a nagyváradi várszínházban az Experidance táncegyüttessel. Addig pedig medenceszerte még sok tánctalálkozó és kulturális rendezvény vár még ránk.

 Ötven székely táncol a szebeni falumúzeumban

Ötvenöt fős küldöttség képviseli Hargita megyét a pénteken kezdődőtt Népi Hagyományok Országos Fesztiválján a nagyszebeni ASTRA szabadtéri falumúzeumban. A tízéves múlttal rendelkező eseményen minden évben a három nagyrégiót: Erdélyt (a Bánságot, Máramarost és a Partiumot is beleértve), Moldvát (Bukovinát és Besszarábiát is beleértve), valamint Havasalföldet (Dobrudzsát is beleértve) képviselő három meghívott megye mutatkozhat be, több szekcióban vonultatva fel népi értékeit, hagyományait.

Népzenei és néptánctábor Nagydobronyban

Új helyszínen, ezúttal Nagydobronyban, a református líceum bázisán került megrendezésre a IV. Credo Fesztivál. Az egy héten át tartó rendezvénysorozaton a Kárpátalján működő együttesek mellett számos határon túli zenei formáció és szólóénekes lépett fel- írja a karpatinfo.net internetes hírportál.

Arenafest 2011

Kárpátalján elsősorban a heavy metal rajongói érezhették úgy, hogy az Aréna Fesztivál szervezői ezúttal nekik szerettek volna kedvezni, hisz a zenei fiesztára meghívott formációk jelentős része e mellett a zenei irányzat mellett kötelezte el magát. Az elmúlt héten tehát egymást váltották a kemény rockot játszó zenekarok a Borzsa partján felállított hatalmas színpadon. A színpad előtti téren pedig a rajongók tábora szórakozott önfeledten.

 Szlovák hét volt a Magyar Rádióban

Szlovákia megismertetését tűzte ki egyik feladatként ezen a héten a Magyar Rádió. Szinte valamennyi műsorukban valamilyen módon megjelent Szlovákia, szerdán pedig összekapcsolódott a Kossuth Rádiós és a Pátria Rádió.

Pásztor Zoltán, a Magyar Rádió tartalomért felelős igazgatója az MTV ma reggeli műsorában elmondta, megpróbálják Szlovákiát a különböző rádiós profilokba beágyazni, bemutatni annak idegenforgalmi, gazdasági jellegzetességeit. Tehát nem egy központi adásra összpontosítanak, hanem ezen a héten minden nap különböző műsorokban adtak hírt Szlovákiáról.

Az MTV stúdióvendége volt a Szlovákiai Idegenforgalmi Hivatal magyarországi vezetője, Soňa Jelinkova, aki elmondta: Az idegenforgalomról a statisztikákból nem kaphatunk pontos adatokat. Ezekben ugyanis csak azokat veszik számon, akik valahol eltöltött egy éjszakát, azaz valahová be voltak jelentkezve. Schengen következményeként ma már a határmenti statisztikák sem állnak rendelkezésünkre. Mi úgy tudjuk, hogy az év első felében emelkedett a magyarok száma Szlovákiában az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva, mégpedig 8%-kal a vendégek száma, 10%-kal pedig a vendégéjszakák száma. A magyarországi statisztikák ellenben mintegy 20 százalékos növekedést mutatnak ki – elsősorban az élményfürdőkben. Sajnos, néha jobban ismerik a magyarországi turistacsoportok Szlovákiát, mint a szlovák idegenvezetők. A turisták elsősorban a várak, kastélyok iránt érdeklődnek, melyek nagyon jó állapotban vannak. Kedveltek az élményfürdők családi belépői is, mert ezek általában olcsóbbak, mint Magyarországon. Sokan golfozni jönnek Szlovákiába. Bizonyára növekvő érdeklődésnek örvend majd Kassa, miután 2013-ban Európa kulturális fővárosa lesz. A Magas- Tátra folyamatosan nagy érdeklődésnek örvend, a 10 legjobb európai nemzeti parkja között tartják számon”.

Arad 150 éves története a Guttenberg-galaxisban Szombaton 80-100 ember ünnepelt Aradon. Megülték az Aradi Magyar Sajtó Napját. A 70 éves Puskel Péter aradi újságíró, közíró, művelődéstörténész 150 évre teszi az aradi magyar sajtó történetét, és annak kezdetét az Alföld 1861. augusztus elsejei megjelenésétől számolja. Az ünnep keretét az Aradon megjelenő Nyugati Jelen napilap biztosította, és – mintegy hatvanan – a mai és egykori főszerkesztők, újságírók és alkalmi munkatársak, valamint a lap megjelenésében közreműködő alkalmazottak, és politikusok voltak jelen- írja az erdely.ma internetes hírportál. 

Egy hét múlva nyít a nagyváradi várszínház

Augusztus 31. az átadási határideje a vár Csonka-bástyájában épülő nyári színháznak. A kivitelezők már az utolsó simításoknál tartanak, és tegnap Biró Rozália alpolgármester a helyszínen tartott sajtótájékoztatón bejelentette: az első előadásnak már augusztus 21-én örvendhetnek a nézők: a Nyitott ablak Európára idei rendezvényének esti fénypontja az Experidance táncegyüttes előadása lesz, amelyre a színház jegypénztárában már lehet belépőket váltani 30 és 40 lejért.

A nyári színház létrehozása azzal a négy évvel ezelőtti megállapodással kezdődött, amelyben a megyei és a váradi önkormányzat partnerséget kötött, hogy fele-fele arányban vállalják a létesítmény megépítésének költségeit – emlékeztetett az alpolgármester. A tényleges munka viszont csak 2009-ben kezdődött el. Előzőleg – még a tervezés előtt – alapos régészeti feltárást végeztek, megvizsgálták a várbeli építményeket, sőt lejjebb is ástak – elevenítette fel a kutatás során szerzett élményeket Pafka Ernő műépítész, a nyári színházat tervező Pro Arh vállalat vezetője. Mint mondta, egy feltehetőleg XV. századi épület maradványait is megtalálták, az épen megmaradt, faragott kőből lévő bejáratot és küszöböt a színházlátogatók is megtekinthetik.

E fölé az épület fölé emelték 1584–1587 között a Csonka-bástyát, legutolsóként a bástyák közül, és egy évre rá már állnia kellett a török ostromot. Az értékes leletek miatt az eredetileg elképzeltnél kisebbre tervezték a színpadot (103 négyzetméteres lett), és az alakja sem szokványos: trapézt formáz (a nézőtér felé majdnem kétszer olyan széles, mint a végében – 9,7 méter, illetve 5 méter), a hossza majdnem 14 méter. A műgyantaborításra deszkaburkolatot kértek a színháziak, hogy rögzíteni tudják a díszleteket. Mivel a vár műemlék, minden építészeti beavatkozást engedélyeztetni kellett a művelődési minisztériummal. Ez nem hagyta jóvá, hogy tető kerüljön a létesítmény fölé, így a szabadtéri előadásokat csak jó időben tarthatják meg. A színpad fölé kerülhet egy lebontható fedél, erről később gondoskodnak.

Sokszínű Kolozsvári Magyar Napok

A Kolozsvári Magyar Napok idén a nulladik napnak szánt 14-én, vasárnap délután négy órakor startol a Szépművészeti Múzeumban, ahol egy időben négy képzőművészeti, illetve divatkiállítást is megnyitnak majd. Ugyanezen a napon este hét órakor kerül sor a rendezvénysorozat hivatalos nyitógálájára a Kolozsvári Magyar Operában, ahol a Szentegyházi Gyermekfilharmónia lép fel.Igazi csemegével kecsegtetik a filmművészet szerelmeseit Kolozsvári Magyar Napok keretében megrendezésre kerülő Kolozsvári Magyar Filmnapok. Első ízben játszik a kincses város közönségének nemzetközi etno-együttes, az Ethno in Transit. A szlovén, észt, svéd, osztrák, chilei és skót származású muzsikusokból verbuválódott együttes augusztus 16-án a Tranzit Házban lép fel ahol A vén bakancsos és fia, a huszár című, 1917-be Kolozsváron forgatott némafilm vetítéséhez biztosítanak zenei aláfestést.

Magyar iskola indul Margittán

Önálló magyar iskola indul ősztől Margittán. A helyi születésű Horváth János irodalomtörténész nevét viselő iskola lesz a városban az első, ahol a diákok anyanyelven tanulhatnak. A magyar iskola vezetősége most a tanintézet felszereléséhez vár támogatást, az épületeket ugyanis üresen kapták meg az önkormányzattól. Az idei tanévben a margittain kívül Nagyszalontán és Nagyváradon is indul önálló magyar iskola.

Nyári kultúrkert a Székely Nemzeti Múzeumban Sepsiszentgyörgyön A nyári uborkaszezon ellenére Sepsiszentgyörgyön hetente egy alkalommal, minden csütörtök este szabadtéri koncert, filmvetítés vagy éppen kortárs művészek videobemutatója várja az efféle események kedvelőit a Székely Nemzeti Múzeum kertjében.

Így jövő hét csütörtökön is lesz koncert a szabadban, így a nagyváradi nyítóelőadás előtt Székelyföld felé is elkalandozva, itt is eltölthetünk egy hangulatos estét.

kultfutar

Friss hírek