Bugár pozitívan értékeli a civil akciókat az állampolgárság ügyében

Pozitívan értékeli a civilek és a Via Nova által indított akciósorozatot a kettős állampolgárság kérdésében Bugá Béla, a Híd elnöke. Szerinte ez a fajta nyomásgyakorlás elősegítheti az állampolgársági ellentörvény eltörlését.

Pozitívan értékeli a civilek és a Via Nova által indított akciósorozatot a kettős állampolgárság kérdésében Bugá Béla, a Híd elnöke. Szerinte ez a fajta nyomásgyakorlás elősegítheti az állampolgársági ellentörvény eltörlését.

Kedden Komáromban többen is nyilvánosan kérelmezték a magyar állampolgárságot. Az MKP ifjúsági társszervezete, valamint polgári társulások képviselői bejelentették, aláírásgyűjtést indítanak a kettős állampolgárság újbóli lehetővé tételéért, sőt, szeptember elsejére egy szimpátiatüntetést is szerveznek a komáromi Klapka térre.

Bugár Béla úgy véli, ezek az akciók segítenek a kettős állampolgárság ügyének. „Mindez bizonyítja, hogy érik a civil társadalom. Nem lehet mindent a politikára hagyni“ – nyilatkozta a kormánypárti Híd elnöke a Bummnak. Megjegyezte, ez a fajta nyomásgyakorlás, a civil eszközök nagyon fontosak, és segítenek abban, hogy sikerüljön meggyőzniük a koalíciós partnereket, s akár a parlamentben is támogassák a Fico-féle állampolgársági törvény eltörlését.

Mint ismeretes, a Híd az Alkotmánybíróságon is meg akarja támadni ez ellentörvényt, s már folynak az egyeztetések arról, hogy sikerüljön az ehhez szükséges 30 képviselői aláírást megszerezniük. A Híd frakciójának 14 képviselője van, ezért további koalíciós képviselő támogatását kell megszerezniük az alkotmánybírósági beadványhoz. „Az eredményekről majd beszámolunk“ – mondta Bugár.

Samu István: mindenki aláírására számítunk, párttól, nemzetiségtől függetlenül

Samu István, a Via Nova komáromi járási elnöke, a petíciós bizottság elnöke közölte, az elkövetkező hetekben a Via Nova és a többi civil szervezet aktivistái országszerte különböző rendezvényeken gyűjtik majd az aláírásokat a kettős állampolgárság lehetővé tételéért. Megemlítette, most hétvégén például Gútán – ahol vásár és koncerthétvége zajlik – is alá lehet írni a petíciót, de természetesen a szeptember elsejei komáromi szimpátiatüntetésen is lehetőség lesz erre.

Hangsúlyozta, mindenki aláírására számítanak, pártoktól, nemzetiségtől függetlenül, aki antidemokratikusnak és alkotmányellenesnek tartja a jelenleg hatályos törvényt. Hamarosan a neten is hozzáférhetőek lesznek a petíciós ívek, így bárki letöltheti azokat, és segíthet majd az aláírások gyűjtésében.

„Civil akcióink fő célja természetesen a kettős állampolgárság jogintézményének újbóli bevezetése, illetve az állampolgársági ellentörvény eltörlése. Annak örülnénk a legjobban, ha a parlament talaján oldanák meg ezt a problémát“ – nyilatkozta a Bummnak Samu István, hozzátéve, üdvözlik bármilyen politikai párt e téren kifejtett pozitív tevékenységét.

Bumm.sk

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »