Ókori királyi palotát találhattak Szudánban

Ókori királyi palotát tárhattak fel Szudánban kanadai régészek, akik Meroé ősi romvárosban végeznek ásatásokat.

Meroé a Kr. e. 8. – Kr. u. 4. század között létező Kusita Királyság egyik legfontosabb központja, majd a meroitikus kor alatt fővárosa volt. Az ókori romváros a Nílus keleti partján, Kartúmtól 200 kilométerre északkeletre található.

Meroé lakosai palotákat és kis piramisokat emeltek, és egy olyan írásrendszert fejlesztettek ki, amelyet mind a mai napig nem sikerült teljesen megfejteni – olvasható a Live Science hírportálon.

Az ókori romváros feltárása másfél évszázada kezdődött, ám a régészeknek mind a mai napig nem sikerült tisztázniuk Meroé eredetét.

„A város mintha az +égből pottyant+ volna. Ismerjük a térség prehistorikus kultúráit, amelyeket a kezdetektől egészen Kr.e. 2500 körülig tudjuk nyomon követni. Ettől az időtől egészen Kr.e. 800-ig semmiféle leletünk, adatunk nincs, amikor a semmiből, előzmények nélkül megjelenik a meroitikus kultúra” – magyarázta Krzysztof Grzymski, a torontói Királyi Ontario Múzeum kurátora.

Ezt a „rést” látszik „betömni” az a Kr.e. 900-ból származó nagyméretű, agyagtéglából emelt épület, amelynek eddig egy részét tárták fel a régészek. A lelőhelyen cserépedények sokasága, valamint állati csontok kerültek elő, ezek többsége szarvasmarhától származik.

„Jelenleg a kecske és a birka a legelterjedtebb a Közel-Keleten” – jegyezte meg Krzysztof Grzymski, hozzátéve, hogy a térséget egy félnomád pásztortörzs lakhatta, amely szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozott.

Az épületről nehéz megmondani, hogy mi lehetett a rendeltetése, de Krzysztof Grzymski meggyőződése szerint közigazgatási központ lehetett, esetleg palota, amely az uralkodó otthonául szolgálhatott.A palota közelében állhatott feltételezések szerint az egyiptomi napistennek, Ámonnak szentelt templom is, amely nagy tiszteletnek örvendett Meroé lakosai között.

Krzysztof Grzymski szerint amennyiben létezett a szentély, ez lehetett a város legkorábbi temploma, amelynek feltárása 2012 januárjában kezdődik.

MTI

Friss hírek