Megvizsgáltatná Slota állampolgárságát

Berényi József, a parlamenten kívüli MKP elnöke beadványt intézett a belügyminisztériumhoz, melyben szeretné, ha a a belügy megvizsgálná, Ján Slota kiterjedt horvátországi kapcsolatai okán vajon nem vette-e fel a horvát állampolgárságot.

Berényi rámutat, hogy Slota a horvátországi Rab szigetén az ottani Laganj nevű cégnek köszönhetően egy pompázatos villát vesz igénybe. Az említett cég tulajdonosa Slota egy benini ismerőse. Közli, hogy Slota már mintegy 14 éve használja a villát, részt vett az építésének ellenőrzésén is, valamint az átadáson.

A politikus feltételezi, hogy Slotát érzékeny szálak fűzik ezáltal Horvátországhoz. Emellett idézi Anna Belousovovát, aki korábban azt mondta Slotáról, hogy ő egy újgazdag szlovák, és a horvát tengerpart nemzetébresztője. Egyúttal feltételezi, hogy Horvátországhoz fűződő kapcsolatát azáltal is szerette volna erősíteni, hogy horvát állampolgárságért folyamodott. Berényi azt kéri a belügyminisztériumtól, hogy ezt vizsgálja meg, és adott esetben szüntesse meg a jogtalan állapotot.

A közelmúltban az SNS hasonló beadvánnyal élt Berényivel szemben, aki korábban kinyilatkoztatta, hogy magyar állampolgárságért folyamodott. Amennyiben ugyanis azt megkapta, akkor a szlovák állampolgársági törvény szerint elveszti szlovák állampolgárságát, ennélfogva pedig nem vezethetne szlovákiai pártot. A belügyminisztérium már két alkalommal is levélben kérdezte Berényit, hogy megkapta-e a magyar állampolgárságot, ő azonban elutasította a válaszadást.

Paraméter / SITA

Friss hírek