Megkezdődött a magyar útlevelek kiadása

Csíkszereda és Kolozsvár mellett a legtöbben Szabadkán igényelték a magyar állampolgárságot. Így érthető, hogy a szabadkai magyar külképviselet az elsők között kapta meg a biometrikus magyar útlevelek kiadásának lehetőségét. Korsós Tamás főkonzullal beszélgettünk az útlevéligénylés mikéntjéről.

Ki igényelhet magyar útlevelet?

– Magyar útlevelet magától értetődően magyar állampolgárok kaphatnak. Az állampolgársági esküt követően jogilag azonnal igényelhető a magyar útlevél, én mégis arra biztatnám az érdeklődőket, hogy az eskütételt követő egy hét után kérelmezzék, ennyi időre van ugyanis szükség ahhoz, hogy a rendszerben az anyakönyvezés is megtörténjen.

Milyen dokumentumokra van szükség?

– Természetesen a honosítási okiratra, amit csak be kell mutatni, ezenkívül egy érvényes szerbiai útlevélre vagy személyazonossági igazolványra és arra a hatósági igazolásra, azaz a LIG-kártyára, ami megfelel a lakcímkártyának és amit a honosítási okirattal együtt kap meg a kérelmező. Nincs szükség semmilyen kérelem kitöltésére és fényképre sem. A digitális adatfeldolgozásnak éppen az a lényege, hogy itt, a helyszínen vesszük fel az adatokat. Itt készül egy digitális fénykép az ügyfélről, majd ujjlenyomatot veszünk (a 12. életévüket be nem töltött gyermekektől nem) és egy digitális aláírásra is szükség lesz. A magyar útlevél igénylésekor a kiskorú gyermekek esetében mindkét szülő megjelenése vagy hiteles jóváhagyása szükséges. A szabadkai magyar külképviselet sárga szárnyában helyeztük el a két digitális adatfelvevőt, amelyek online kapcsolatban állnak az országos rendszerrel. Egyelőre kettő üzemel, de hamarosan egy mobil gép is érkezik a főkonzulátusra, hogy abban az esetben, ha valaki egészségügyi okok miatt nem tud megjelenni a külképviseletünkön, akkor az otthonában el tudjuk végezni a szükséges adatfelvételt.

Mennyibe kerül a magyar útlevél kiváltása?

– Ugyanannyiba, mint Magyarországon, azzal hogy a Szabadkán igényelt útlevelek kiadási költségeihez fel kell számolnunk 20 eurós konzuli díjat. 18 év alatt és 70 év felett a 10 éves érvényességi idejű útlevél 29 euróba kerül. A 18 és 70 éves kor közöttiek számára az 5 éves érvényességű útlevél 47 euróba, a 10 éves érvényességű pedig 71 euróba kerül. Itt szeretném megjegyezni, hogy akár az állampolgársági kérelmeket, az útlevéligénylést is átadhatják a délvidékiek és más határon kívül élő magyar állampolgárok magyarországi hivatalokban is. A magyar kormány összesen 91 külképviseletre telepít a biometrikus útlevélkiadáshoz szükséges gépet.

Mennyit kell várni az útlevelek elkészültére?

– A magyar útleveleket Magyarországon gyártják. Én még mindig azt mondom, hogy az eljárás, illetve a gépek tesztüzemelése folyik, de nagyobb fennakadás eddig nem volt és ez idáig 200 magyar útlevelet adtunk ki Szabadkán. Hozzávetőlegesen egy hónap a várakozási idő, de előfordult, hogy két hét alatt elkészült a magyar úti okmány, amit személyesen kell a tulajdonosának felvenni a külképviseletünkön. Természetesen arra is van lehetőség, hogy kipostázzuk, de ebben az esetben egy felülbélyegzett borítékot kell itt hagyni az ügyintézőnél. A postai szállításért a külképviselet nem vállal felelősséget.

Hol és hogyan kell bejelenteni az útlevéligénylést?

– Az ügyhöz nem méltó a várakozás. Továbbra is nagyon fontosnak tartom az ügyfélbarát ügyintézést. Ennek érdekében alakítottuk át az állampolgársági kérelmek fogadását megelőzően külképviseletünk egyik szárnyát és vezettük be az időpontok előjegyeztetését. Az útlevélkiadásnál ugyancsak időpontokat osztunk. A 024/626-312-es telefonszámon jegyeztethető elő az időpont. Akárcsak a honosítási kérelmek fogadására, a magyar útlevelek kiadására is felkészült a külképviseletünk. Nőtt a munkatársaink létszáma és a nyári időszakban még 8 és 13 óra között fogadjuk az igénylőket, de a szabadságok elmúltával egész naposra tervezzük a nyitva tartásunkat.

Az állampolgársági eskütétel folyamatos. Mikorra igényelhető időpont a honosítási vagy visszahonosítási kérelmek átadására?

– Március 15-e óta, amikor az első ünnepélyes eskütételt megtartottuk, folyamatos és zökkenőmentes a munka, úgy az igénylések átvétele, mint az eskütétel. Most novemberi időpontokra fogadjuk a jelentkezéseket, de szeretném felhívni az érdekeltek figyelmét, hogy ha nálunk kaptak időpontot, de közben valahol máshol már átadták kérelmüket, mondják le a szabadkai külképviseleten igényelt időpontot. Így azokat, akik később jelentkeznek, be tudjuk a helyükre iktatni.

Nemzeti ünnepeinken ünnepélyes eskütételt tartottak. Szent István napjára mit terveznek?

– Az eskütétel mindig ünnepi pillanat. Minden nap azon vagyunk, hogy a magyar állampolgárok számára maradandó élmény legyen az eskütétel, de valóban március 15-én, azután pedig június 4-én, a nemzeti összetartozás napján is az ünnephez méltó eskütételt tartottunk, mégpedig magyar kormányképviselők részvételével. Így tervezzük az augusztus 20-i eskütételt is. A magyar kormány képviselője részt vesz az eskütételen, és azt tervezem, hogy meghívjuk az adai Balog Virág Lászlót és családját is. Balog Virág László volt a magyar állampolgárság százezredik kérelmezője. S ha már délvidéki volt, s a mi külképviseletünkön adta át kérelmét, akkor legyen ennek a családnak az eskütétel is kivételesen ünnepélyes.

Magyar Szó

Friss hírek