A tolerancia hete a Vajdaságban

Július 24 és 30 között rendezték meg a vajdasági Topolyán, a Duna menti régiók és városok fiataljainak V. toleranciatáborát, mely az idén is a műhelymunkák, sporttevékenységek, szórakoztató koncertek, és nem utolsósorban az ismerkedés, kapcsolatteremtés jegyében telt.

“A kisebb jubileumot ünneplő tábor célja továbbra is a különbözőség tiszteletben tartásának a népszerűsítése, s harcolni minden ezzel ellentétes társadalmi tendencia ellen”, nyilatkozta a tábort megelőző sajtótájékoztatón Egeresi Sándor, a tartományi képviselőház elnöke, a toleranciatábor egyik kitalálója.

A „Határok nélkül a Dunán” jelszóval aposztrofált táborba az idén kétszáz fiatal érkezett Magyarországról, Romániából, Ukrajnából, Németországból, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, Bulgáriából és Szlovákiából.

Az egyhetes tábor újdonsága volt, hogy a résztvevők egymás konyhaművészetét is megismerhették, hiszen minden egyes nap más ország színében pompázott. Az első nap házigazdája Ulm, Baden-Württenberg tartomány városa volt, a második nap főszereplője Bács-Kiskun megye, a harmadiké Vajdaság Autonóm Tartomány, tehát Szerbia volt. Ezen a napon a fiatalok Újvidékre kirándultak. A negyedik nap házigazdája Pozsony lett, ami egyben a legsikeresebb nap is volt a táborlakók szerint. Végül, az utolsó nap Bulgária kultúrájába és gasztronómiájába nyerhettek betekintést a résztvevők.

A tábor során több napi munka eredményeként elkészült a Dunai sárkány, ami ugyancsak az összetartást, a népek közötti bizalom további erősödését jelképezte. Esténként koncertek sorai szórakoztatták a Topolyára érkező fiatalokat, és adtak újabb lehetőséget az ismerkedésre, már nemcsak egymás között, hanem a várossal és annak lakóival is. A teret, ami az esti programok színhelyéül szolgált, a tábor résztvevői ajánlották, nevezzék el a Tolerancia terének – írja a Magyar Szó.

Kitekintő/ Magyar Szó

Friss hírek