Akna végzett négy etióp katonával Szudánban

Négy etióp békefenntartó halt meg Szudánban, miután taposóaknára léptek. Az Abyei tartományban található Mabokban bekövetkező detonáció során további hét békefenntartó sérült meg. A múlt héten érkezett az a 4 200 fős etióp békefennatrtó kontingens, amely az ENSZ szudáni misszióját (UNMIS – United Nations Mission in Sudan) kiegészítendő, az abyei régió védelmére érkezett az országba.

Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára részvétét fejezte ki az etióp kormánynak, valamint az elhunytak családjainak és barátainak. A sérülteket helikopteren szállították a dél-kordofáni Kadugliba.

A települést, ahol a taposóaknák felrobbantak, a khartúmi kormányhoz hű egységek foglalták el még májusban. Az északi csapatok offenzíváját követően körülbelül 100 ezer ember menekült el a tartományból, legfőképp Dél-Szudánba, mely július 9-én nyerte el függetlenségét.  Júniusban az északiak és a déliek is visszavonták csapataikat, 20 kilométer széles ütközőzónát kialakítva Abyei és Dél-Kordofán határán.

Györe Adrienn

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »