Abbahagyták a kínaiak, mégis folytatódhat az autópálya-építés

Lengyelországban sikerült kivitelezőket találni a lengyel-ukrán rendezésű 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra épülő A2-es autópálya két, összesen 50 kilométeres szakaszának befejezésére, miután a kormány júniusban felmondta a szerződést az eredeti kivitelezővel, a kínai COVEC (China Overseas Engineering Group) céggel.

A COVEC az A2-es autópálya Varsó és Lódz közötti részének két szakaszát építette, de a munkálatok félbemaradtak, mert az alvállalkozók nem kapták meg járandóságukat, és emiatt levonultak az építkezésről. A Tusk-kormány azért bízta kínai cégre az útépítést – az Európai Unióban első ízben -, mert az dömpingárat ígért. A 2009-es versenytárgyaláson a COVEC 1,3 milliárd zlotys (mintegy 88 milliárd forint) ajánlatot tett, vagyis kilométerenként 26 millió zlotyt (mintegy 1,76 milliárd forint) kért.

Lengyel sajtójelentések szerint az országos utak és autópályák főigazgatósága (GDDKiA) kedden átadta az egyik, 20 kilométeres autópályaszakasz építését a Bög&Krysl és Dolnoslaskie Surowce Skalne konzorciumnak, amellyel hétfő este írták alá a szerződést. A német-cseh-lengyel konzorcium 756 millió zlotyért (mintegy 51 milliárd forint) vállalta az építés befejezését. A múlt hét végén a GDDKiA aláírt egy 989 millió zloty (67 milliárd forint) értékű szerződést a francia Vinci konszernhez tartozó két céggel, az Euroviával és a Warbuddal a másik, kínaiak által elkezdett 30 kilométeres autópályaszakasz építésének befejezéséről is.

A kínaiak és az új kivitelezők által épített autópályaszakasz így összességében 1,9 milliárd zlotyba (128,8 milliárd forint), vagyis 50 százalékkal többe kerül a lengyel államnak az eredetileg tervezettnél. Ennek az összegnek egy részét a GDDKiA a kínaiaktól követelt 130 millió zlotys (8,82 milliárd forint) kártérítésből akarja fedezni, amelyből azonban eddig csupán 13 millió zlotyt (882 millió forint) fizetett ki a Deutsche Bank Polska, a többiről folynak a tárgyalások a Bank of China és Export-Import Bank of China kínai állami bankokkal.

Az új kivitelezőknek 2012. október végére kell befejezniük az útépítést, 4 és fél hónappal az Eb után. A GDDKiA azonban azt ígéri, hogy az Eb 2012. június kezdetére az A2 „járható” lesz, ha nem is készül el a teljes infrastruktúra.

MTI

Friss hírek