Latin-Amerika is aggódik az USA miatt

Latin-Amerika országai aggodalommal figyelik az USA adósságvitáját, hiszen Kína után a térség államai birtokolják a legtöbb amerikai állampapírt. Egy esetleges fizetésképtelenség esetén Mexikó, a Karib-térség, illetve Brazília lennének a legnagyobb vesztesek, míg Bolívia és Venezuela úgy vélekedik, az Egyesült Államok gazdasági válsága azt bizonyítja, hogy a világhatalom hanyatlásnak indult.

Mexikó egyelőre bizakodik, Felipe Calderón szerint országa fel van készülve egy esetleges válságra, Kolumbia viszont kénytelen lesz elhalasztani az USA-val augusztusra tervezett szabadkereskedelmi egyezmény aláírását. Bár Brazília közel 200 ezer dollárnyi államkötvénnyel rendelkezik, a gazdasági miniszter szerint nincs ok aggodalomra, az ország gazdasága képes lenne átvészelni egy esetleges csőd következményeit.

A Cepal nyilatkozatában arra mutat rá, hogy a pénzügyi válság hatásai is enyhébbek voltak Latin-Amerikában más régiókkal összehasonlítva, vagyis képesek ellenállni a recessziónak, az USA adósságproblémája azonban komolyan visszavetheti ezen országok gazdaság növekedését.

Az amerikai adósságvita hatására a térségben felértékelődtek a nemzeti valuták, így a latin-amerikai vezetők egyet értenek abban, hogy a lehető legrövidebb időn belül, egységesen kell fellépniük a probléma megoldása érdekében.

Duzs Éva

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »