Latin-Amerika is aggódik az USA miatt

Latin-Amerika országai aggodalommal figyelik az USA adósságvitáját, hiszen Kína után a térség államai birtokolják a legtöbb amerikai állampapírt. Egy esetleges fizetésképtelenség esetén Mexikó, a Karib-térség, illetve Brazília lennének a legnagyobb vesztesek, míg Bolívia és Venezuela úgy vélekedik, az Egyesült Államok gazdasági válsága azt bizonyítja, hogy a világhatalom hanyatlásnak indult.

Mexikó egyelőre bizakodik, Felipe Calderón szerint országa fel van készülve egy esetleges válságra, Kolumbia viszont kénytelen lesz elhalasztani az USA-val augusztusra tervezett szabadkereskedelmi egyezmény aláírását. Bár Brazília közel 200 ezer dollárnyi államkötvénnyel rendelkezik, a gazdasági miniszter szerint nincs ok aggodalomra, az ország gazdasága képes lenne átvészelni egy esetleges csőd következményeit.

A Cepal nyilatkozatában arra mutat rá, hogy a pénzügyi válság hatásai is enyhébbek voltak Latin-Amerikában más régiókkal összehasonlítva, vagyis képesek ellenállni a recessziónak, az USA adósságproblémája azonban komolyan visszavetheti ezen országok gazdaság növekedését.

Az amerikai adósságvita hatására a térségben felértékelődtek a nemzeti valuták, így a latin-amerikai vezetők egyet értenek abban, hogy a lehető legrövidebb időn belül, egységesen kell fellépniük a probléma megoldása érdekében.

Duzs Éva

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »