Egyre több a szegény mexikói

A Coneval (Consejo Nacional de Evaluación de la Política Social – A szociális politikákat vizsgáló nemzeti tanács) most közzétett jelentése szerint Mexikóban növekedett a szegénységi küszöb alatt élők száma, elsősorban a gazdasági válság és az élelmiszerek árának emelkedése miatt.

Többen nélkülöznek

A statisztikák szerint 2008 és 2010 között 44,5%-ról 46,2%-ra emelkedett a szegények száma – vagyis 52 millióan nélkülöznek -, elsősorban a gazdasági válság, illetve az élelmiszerek árának emelkedése miatt. Ez is mutatja, hogy a 113 milliós országban voltak érezhetők leginkább a világválság hatásai a latin-amerikai régiót tekintve.

A Cepal (ENSZ Latin-amerikai és Karib-térségi Gazdasági Bizottsága) meghatározása szerint szegénynek számít az, aki legalább egy társadalmi szolgáltatásban hiányt szenved, és akinek jövedelme a szegénységi küszöbnél alacsonyabb. Ha több szociális juttatástól is elesik, szélsőséges szegénységről beszélünk. Míg a Világbank kritériuma, hogy mindenkinek joga van napi legalább 1,25 dollárt kapni az elvégzett munkáért, Mexikó ennél jóval bonyolultabb módszertant használ. Nem kizárólag a jövedelmeket vizsgálták, hanem nyolc különböző indikátort használtak, például, hogy milyen mértékben jutnak hozzá a mexikóiak olyan alapvető szolgáltatásokhoz, mint az oktatás, az élelem, vagy az egészségügy.

A szegények száma tehát azért emelkedett, mert a recesszió hatására nemcsak a családok bevételi csökkentek – az elemzett időszakban több mint 10%-kal -, de az élelmiszerek megvásárlása is – azok emelkedő ára miatt – egyre nagyobb gondot okoz. Általánosságban elérhetőbbé vált oktatás és az egészségügyi ellátás, romlott viszont az élelmiszerekhez jutás lehetősége.

Sokan az 1994-es válsággal vonnak párhuzamot, amikor szintén emelkedett a szegények száma, arra azonban felhívják a figyelmet, hogy akkor a tequilaválságként elhíresült recesszió következtében indult hanyatlásnak a gazdaság, és annak minden tényezője Mexikón belül kezdődött, ellentétben a mostani, a szinte az egész világra kiterjedő pénzügyi válsággal. A jelenleg kormányzó Partido Acción Nacional (Nemzeti Cselekvés Pártja -PAN) úgy véli, hogy mivel a szélsőséges szegénységben élők száma változatlan maradt – 11,7 millió – az elmúlt három évben, a kormány hatékony lépéseket tett a probléma megoldására.

Kritikák

Kritikusok úgy vélekednek, bizonyos fontos összefüggésekre nem mutat rá a most készült tanulmány. Egyrészt arra, hogy a külföldön élő és dolgozó mexikóiak jelentős összegeket utalnak haza, vagyis ezen bevételek nélkül nagy valószínűséggel még magasabb lenne a szegények aránya a lakosságon belül. Gonzalo Hernández Licona, a Coneval munkatársa arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány idén is – a korrábi évekhez hasonlóan – kiemelten magas összeget – 1,5 milliárd pesot – különített el szociális célokra, azaz az állami juttatások nélkül szintén negatívabb eredményt mutatnának a statisztikák. Hozzátette azonban, hogy a munkával szerzett jövedelmek nem fedezik a családok kiadásait, így tulajdonképpen a lakosság jelentős része a – hazautálások mellett – a segélyektől függ.

Érdekesség az egyébként most először minden szövetségi államra külön elkészített jelentésnek, hogy a városi rétegeket hátrányosabban érintette a válság, mint a vidéken élőket.

A tanulmánnyal talán csak egyetlen állam elégedett, az ország egyik legelmaradottabbnak számító régiója, Chiapas, ahol 1,7 millióról 1,6 millióra csökkent a szélsőséges szegénységben élők száma. Manuel Velasco Coello szenátor szerint óriási eredményről van szó, amely bizonyítja, hogy a kormány által kidolgozott – a milleniumi célkitűzések elérését is célul kitűző – modell sikeresnek bizonyult.

Vannak ’Lehetőségek

Vannak, akik szerint az adatok azért torzítanak, mert a felmérés 2010 első és második felének „egy adott pillanatában történt”, így figyelmen kívül hagy számos, azóta bevezetett szociális intézkedést, azok pozitív hatásait. Ezek egyike a 2002-ben létrehozott Oportunidades, vagyis Lehetőségek nevű program, a szegénység elleni küzdelem egyik legfontosabb eszköze, amelyhez épp 2010 végén csatlakoztak jelentős számban háztartások. A projekt alapgondolata, hogy a hátrányos helyzetű családok keveset fektetnek humántőkébe, vagyis a gyerekek oktatásába és egészséges étkeztetésébe, amely így egyfajta szegénységi spirálhoz vezet. Mivel gyakori jelenség, hogy a gyerekek inkább nem járnak iskolába és elmennek dolgozni, a program során a családok segélyként megkapják azt az összeget, amit kiskorú gyermekeik keresnének, ezáltal lehetővé válik taníttatásuk.

Programokból nincs hiány: egyesek az élelmezés javításáért küzdenek, mások azért, hogy a kormányzati ciklus végére ne legyen egyetlen olyan lakóház sem, amelynek nincs fedett padlója. 2012-ben választások lesznek Mexikóban, a kormányzó PAN párton pedig egyre nagyobb a nyomás, hiszen a nemrégen tartott helyhatósági választások alapján minden jel arra mutat, hogy a 2000-ig több évtizeden át győzedelmeskedni képes PRI párt támogatottsága egyre nő.

Duzs Éva

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »