Egyre több a szegény mexikói

A Coneval (Consejo Nacional de Evaluación de la Política Social – A szociális politikákat vizsgáló nemzeti tanács) most közzétett jelentése szerint Mexikóban növekedett a szegénységi küszöb alatt élők száma, elsősorban a gazdasági válság és az élelmiszerek árának emelkedése miatt.

Többen nélkülöznek

A statisztikák szerint 2008 és 2010 között 44,5%-ról 46,2%-ra emelkedett a szegények száma – vagyis 52 millióan nélkülöznek -, elsősorban a gazdasági válság, illetve az élelmiszerek árának emelkedése miatt. Ez is mutatja, hogy a 113 milliós országban voltak érezhetők leginkább a világválság hatásai a latin-amerikai régiót tekintve.

A Cepal (ENSZ Latin-amerikai és Karib-térségi Gazdasági Bizottsága) meghatározása szerint szegénynek számít az, aki legalább egy társadalmi szolgáltatásban hiányt szenved, és akinek jövedelme a szegénységi küszöbnél alacsonyabb. Ha több szociális juttatástól is elesik, szélsőséges szegénységről beszélünk. Míg a Világbank kritériuma, hogy mindenkinek joga van napi legalább 1,25 dollárt kapni az elvégzett munkáért, Mexikó ennél jóval bonyolultabb módszertant használ. Nem kizárólag a jövedelmeket vizsgálták, hanem nyolc különböző indikátort használtak, például, hogy milyen mértékben jutnak hozzá a mexikóiak olyan alapvető szolgáltatásokhoz, mint az oktatás, az élelem, vagy az egészségügy.

A szegények száma tehát azért emelkedett, mert a recesszió hatására nemcsak a családok bevételi csökkentek – az elemzett időszakban több mint 10%-kal -, de az élelmiszerek megvásárlása is – azok emelkedő ára miatt – egyre nagyobb gondot okoz. Általánosságban elérhetőbbé vált oktatás és az egészségügyi ellátás, romlott viszont az élelmiszerekhez jutás lehetősége.

Sokan az 1994-es válsággal vonnak párhuzamot, amikor szintén emelkedett a szegények száma, arra azonban felhívják a figyelmet, hogy akkor a tequilaválságként elhíresült recesszió következtében indult hanyatlásnak a gazdaság, és annak minden tényezője Mexikón belül kezdődött, ellentétben a mostani, a szinte az egész világra kiterjedő pénzügyi válsággal. A jelenleg kormányzó Partido Acción Nacional (Nemzeti Cselekvés Pártja -PAN) úgy véli, hogy mivel a szélsőséges szegénységben élők száma változatlan maradt – 11,7 millió – az elmúlt három évben, a kormány hatékony lépéseket tett a probléma megoldására.

Kritikák

Kritikusok úgy vélekednek, bizonyos fontos összefüggésekre nem mutat rá a most készült tanulmány. Egyrészt arra, hogy a külföldön élő és dolgozó mexikóiak jelentős összegeket utalnak haza, vagyis ezen bevételek nélkül nagy valószínűséggel még magasabb lenne a szegények aránya a lakosságon belül. Gonzalo Hernández Licona, a Coneval munkatársa arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány idén is – a korrábi évekhez hasonlóan – kiemelten magas összeget – 1,5 milliárd pesot – különített el szociális célokra, azaz az állami juttatások nélkül szintén negatívabb eredményt mutatnának a statisztikák. Hozzátette azonban, hogy a munkával szerzett jövedelmek nem fedezik a családok kiadásait, így tulajdonképpen a lakosság jelentős része a – hazautálások mellett – a segélyektől függ.

Érdekesség az egyébként most először minden szövetségi államra külön elkészített jelentésnek, hogy a városi rétegeket hátrányosabban érintette a válság, mint a vidéken élőket.

A tanulmánnyal talán csak egyetlen állam elégedett, az ország egyik legelmaradottabbnak számító régiója, Chiapas, ahol 1,7 millióról 1,6 millióra csökkent a szélsőséges szegénységben élők száma. Manuel Velasco Coello szenátor szerint óriási eredményről van szó, amely bizonyítja, hogy a kormány által kidolgozott – a milleniumi célkitűzések elérését is célul kitűző – modell sikeresnek bizonyult.

Vannak ’Lehetőségek

Vannak, akik szerint az adatok azért torzítanak, mert a felmérés 2010 első és második felének „egy adott pillanatában történt”, így figyelmen kívül hagy számos, azóta bevezetett szociális intézkedést, azok pozitív hatásait. Ezek egyike a 2002-ben létrehozott Oportunidades, vagyis Lehetőségek nevű program, a szegénység elleni küzdelem egyik legfontosabb eszköze, amelyhez épp 2010 végén csatlakoztak jelentős számban háztartások. A projekt alapgondolata, hogy a hátrányos helyzetű családok keveset fektetnek humántőkébe, vagyis a gyerekek oktatásába és egészséges étkeztetésébe, amely így egyfajta szegénységi spirálhoz vezet. Mivel gyakori jelenség, hogy a gyerekek inkább nem járnak iskolába és elmennek dolgozni, a program során a családok segélyként megkapják azt az összeget, amit kiskorú gyermekeik keresnének, ezáltal lehetővé válik taníttatásuk.

Programokból nincs hiány: egyesek az élelmezés javításáért küzdenek, mások azért, hogy a kormányzati ciklus végére ne legyen egyetlen olyan lakóház sem, amelynek nincs fedett padlója. 2012-ben választások lesznek Mexikóban, a kormányzó PAN párton pedig egyre nagyobb a nyomás, hiszen a nemrégen tartott helyhatósági választások alapján minden jel arra mutat, hogy a 2000-ig több évtizeden át győzedelmeskedni képes PRI párt támogatottsága egyre nő.

Duzs Éva

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »