Bugár: forduljanak bírósághoz az állampolgárságukat elvesztők

Bugár Béla azt javasolja, a szlovák állampolgárságukat elvesztők bírósági úton próbálják meg visszaszerezni azt. A Híd arra készül, hogy az Alkotmánybíróságon támadja meg a Fico-féle állampolgársági ellentörvényt.

Bugár Béla Híd-elnök úgy látja, a kormánykoalícióban nincs meg az akarat a Fico-féle ellentörvény megfelelő módosítására, melynek alapján elveszíti szlovák állampolgárságát, aki egy másikat szerez. Ezért azt javasolja, aki a hatályos jogszábály miatt elveszíti szlovák állampolgárságát, forduljon bírósághoz. A Híd elnöke a Bummnak elmondta, pártja jogi segítséget is nyújt mindazoknak, akik ilyen lépést fontolgatnak. A szlovák alkotmány ugyanis leszögezi, akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani állampolgárságától.

Emlékeztetett, előbb a szlovákiai bíróságokon kell jogorvoslatot keresni, s ha ezek a lehetőségek kimerültek, a strasbourgi emberjogi bíróság elé kell vinni az ügyet.

Nincs meg politikai akarat az ellentörvény eltörlésére

Bugár közölte, a jelenleg érvényes egyezség szerint a kormánykoalíció ősszel próbálná meg úgy módosítani a Fico-féle ellentörvényt, hogy ne veszíthesse el szlovák állampolgárságát az, aki egy másik állampolgárságot szerez. Ma azonban még a fél évvel ezelőttinél is kevesebb esélyt lát arra, hogy meglegyen az ehhez szükséges parlamenti többség.

„Nincs meg a politikai akarat“ – jelentette ki, hozzátéve, míg korábban a kormánypárti politikusok közül főként Igor Matovič (Egyszerű Emberek/SaS), valamint Radoslav Procházka (KDH) utasították el az ellentörvény teljes eltörlését, most még inkább nőtt az ellenzők tábora a koalícióban, amelynek egyik oka, hogy Magyarországról egyre gyakrabban hallani azt, hogy az állampolgárság mellé szavazati jogot is kapnak a határon túli magyarok.

A pártelnök hangsúlyozta, a Híd nem szavaz meg olyan módosítst, mint amilyennel Matovič, vagy az ellenzéki Smer állt elő tavasszal, s melynek értelmében szlovák állampolgárok csak akkor vehetnék fel egy másik ország állampolgárságát, ha huzamosabb ideje a befogadó országban éltek.

Az Alkotmánybírósághoz fordulnának

Bugár Béla bejelentette, az ősz folyamán az Alkotmánybíróságon kívánják megtámadni az állampolgársági ellentörvényt.

Az alkotmánybírósági beadványhoz 30 parlamenti képviselő aláírása szükséges, a Híd frakciójának viszont csak 14 képviselője van. Bugár úgy látja, a kormánypártok közül a leginkább a Szabadság és Szolidaritás (SaS) honatyáit lehetne meggyőzni arról, hogy támogassák a beadványt, s a közeljövőben megkeresik Sulíkékat az ügyben.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »