Záporos fesztiválok hete a medencében

Az idei Tusványos vasárnap zárta kapuit, miközben most hétvégén kezdődött a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál magyar alkotásokat is felvonultatva.

Színházba kapaszkodó Tusványos

Színházi sátorral gazdagodott a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A Magyar Teátrumi Társaság tavaly megfigyelőként vett részt a rendezvényen, több mint ezer példányt osztott ki a Magyar Teátrum című havilapjából, és az érdeklődést látva a Békés Megyei Jókai Színház igazgatója, Fekete Péter – aki a havilap főszerkesztői teendőit is ellátja – a társaság több tagjával és a szervezők támogatásával úgy döntött, hogy egy ilyen fesztiválon feltétlenül jelen kell lennie a színháznak is.

A sportpálya fölé tornyosuló mobilszínház, a Magyar Teátrum Színházi Sátor gazdag, minden korosztályt megszólító programmal várta a fesztiválozókat. Fekete Péter, a békéscsabai színház igazgatója elmondta, a színház egy kapaszkodó, és ezt az üzenetet szeretnék átadni az érdeklődőknek. A teátrumi társaságnak is ez a mottója: a színház a társadalmat nevelő, a társadalomnak tükröt mutató kapaszkodó. A gazdag programban gyerekprogramok, komoly szakmai előadások, szakmai viták és zenés összeállítások várták a közönséget.

Az első „terepfoglalás” alkalmával magyarországi színházak – a zalaegerszegi, a veszprémi teátrum, a Békés Megyei Jókai Színház, bábszínházak és a kézdivásárhelyi színház képviseltette magát a sátorban, ecsetelte az ötletgazda, Fekete Péter, hozzátéve, hogy jövőre szeretnének minél több Kárpát-medencei társulatot meghívni- írta a kronika.ro.

Magyar és román filmek Szarajevóban

Tarr Béla A torinói ló című filmjének díszbemutatójával nyílt meg szombaton a szarajevói filmfesztivál játékfilmes versenye, és a rendező mesterkurzust tartott a filmmustrán – közölte szerdán a Magyar Filmunió sajtóirodája.

A július 22. és 30. között zajló 17. Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon a bosnyák főváros Nemzeti Színházában versenyen kívüli gálavetítésen mutatták be Tarr Béla rendezői búcsúfilmjét, A torinói ló című, Berlinben a zsűri nagydíjával és a nemzetközi kritikusok díjával kitüntetett alkotást. A rendező nemcsak a vetítésre érkezett a fesztiválra, hanem mesterkurzust tartott a Talent Campus program keretében.A Szarajevó Szíve díjért folyó versenyben 17 játékfilm indult, köztük a román Cătălin Mitulescu Loverboy című román–svéd koprodukcióban készült filmje. Versenyez még többek között Nejc Gazvoda szlovén rendező filmje, az Egy utazás (Izlet), a Törött kagylók (Kirik Midyeler) című török alkotás, a horvát Aldo Tardozzi filmje, a Foltok (Fleke), az Amnesztia című albán–görög–francia koprodukció, az Avé című bolgár alkotás, a Légzés (Atmen) Ausztriából, illetve az Elvesztegetett ifjúság című alkotás Görögországból. A rövidfilmes versenyprogramba két magyar filmet: Till Attila Csicska című alkotását és Zomborácz Virág Valami kék című rendezését is beválogatták, a dokumentumfilmes mezőnyben pedig Sós Ágnes Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek című portréfilmjét mutatják be. A CineLinken, a fesztivál koprodukciós fórumán a magyar alkotók közül Horváth Lili és Nemes Gyula ismerteti filmterveit.

A szarajevói filmfesztivált a délszláv háború idején alapították, azóta – a Magyar Filmunió megfogalmazása szerint – „a térség megkerülhetetlen seregszemléjévé nőtte ki magát”.

Újabb nyolc köztéri szoborral gazdagodik Sepsiszentgyörgy

Harmadik alkalommal alakult át szobrászműteremmé a sepsiszentgyörgyi Erzsébet Park: az egyik sétányon nyolc szobrász dolgozik, a cserefából készülő alkotásokat pedig a városnak adományozzák. Az idei tábor része az 550 éve város Sepsiszentgyörgy című rendezvénysorozatnak, és egyszerűen az 550 címet viseli. Éltes Barna a tábor kurátora lapunknak elmondta, a téma adott, ám minden művész élt alkotói szabadságával és különböző módon közelített az alapötlethez.

Fontosnak tartják, hogy a járókelők követhetik az alkotás folyamatát, beszélgethetnek a szobrászokkal, így a kész mű már nem olyan idegen számukra, még akkor sem, ha egyesek elvontak. A tábor a múlt hét elején kezdődött és két hétig tart, az első két napon az alkotók a városban tartottak terepszemlét, felkutatták a leendő szobruk helyét. Majd a hét erdélyi és egy japán művész fejszével, vésővel, láncfűrésszel látott munkához.

Ajánló

Cseh kulturális nap Ungváron sörrel és koncertekkel

Az ungvári nemzetközi együttműködési és turisztikai bizottság úgy döntött, hogy a jó szomszédság szellemiségének jegyében Ungvár központjában egy-egy napot szentel a lengyel, román, magyar, valamint a cseh kultúrának. Az egyes nemzetek kultúráját bemutató programok már májusban kezdetüket vették, írja az ua-reporter.com, ám a nyár folyamán a városban még ünnepet rendeznek a cseh, a magyar és a szlovák kultúrának.

A cseh kulturális napra ma került sor, a magyarra augusztus 28-án, a szlovákra pedig a tervek szerint szeptember 18-án.A nemzetközi kulturális és kulináris fesztiválok keretében egy általános tájékoztató mellett megismerkedhetnek az érdeklődők az adott ország oktatási és kutatási intézményeivel, valamint a média és civil szervezetek jelentősebb képviselőivel is- adta hírul a karpatinfo.net.

Mága Zoltán templomi koncertje Zentán

Július 26-án, kedden 18 órától a zentai Jézus Szíve templomban koncertezik a világhírű hegedűművész, Mága Zoltán, aki a 100 templomi koncert elnevezésű nagyszabású jótékonysági hangversenysorozata keretében látogat a Tisza-parti városba, ahol a belépőjegyekből befolyó összeget – a koncertsorozat szellemiségének megfelelően – teljes egészében jótékonysági célokra fordítják: a pénz a tervek szerint a Jézus Szíve templom új orgonájának megvásárlására létrehozott alapba kerül majd.

Mint ismeretes, a 100 templomi koncert elnevezésű hangversenysorozat 2009. augusztus 18-án kezdődött a budapesti Szent István Bazilikában azzal a célkitűzéssel, hogy a művész barátaival együtt a különleges hangulatú templomokban koncertezve a rászorulóknak, köztük a beteg gyermekeknek, a kórházaknak és a nagycsaládosoknak nyújtson segítséget. „A 100 templomi koncert elnevezésű hangversenysorozatom hazánkban egyedülálló kezdeményezés a jótékonyság jegyében. Neves művésztársaim karitatív fellépése pedig tovább gazdagítja a rendezvénysorozat színvonalát” – magyarázta egy korábbi interjúban Mága Zoltán, aki saját bevallása szerint azért választott templomokat helyszínül, nem pedig művelődési házakat vagy sportcsarnokokat, mert a templomi koncerteknek szerinte nagyon varázslatos és különleges atmoszférája van, amelynek köszönhetően zenéje még inkább magával ragadhatja a közönséget- írja a vajma.info hírportál.

kultfutar

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »