Washington megleckézteti déli szomszédait

Az Egyesült Államok külügyi bizottsága úgy döntött, ezentúl csak az elkötelezett szövetségeseit támogatja. A több latin-amerikai országot érintő megvonások célja, hogy „megleckéztessék” azokat a kormányokat, melyek nem elég elkötelezettek a demokratikus folyamatok iránt.

Az Infolatam beszámolója szerint az Egyesült Államok képviselőházának külügyi bizottsága megvonná az argentin, a bolíviai, a venezuelai és a nicaraguai kormánynak szánt támogatások egy részét.

A 2012-es évben a külföldi országoknak szánt segélyek elosztását rendezni hivatott törvénytervezet vitája során a Connie Mack floridai képviselő által benyújtott módosító indítványt a bizottság 23 igen, valamint 16 nem arányban fogadta el, ezt azonban még a törvényhozásnak is el kell fogadnia. A republikánusok célja, hogy szembe menve a kormányzat külpolitikai elképzeléseivel a külügyminisztérium jövő évre tervezett 51 milliárd dolláros költségvetését 6,4 milliárd dollárral lefaragják.

A floridai képviselő szerint a megvonások célja, hogy megbüntessen bizonyos latin-amerikai államokat, amelyek véleménye szerint nem elég elkötelezettek a demokratikus folyamatok iránt. Mack kijelentette, hogy ezek az államok „nem támogatják a szabadság, a biztonság és a fejlődés eszméjét”.

A bizottság egy neve elhallgatását kérő tanácsadója az Efe spanyol hírügynökségnek kifejtette, hogy a módosítások ugyanakkor nem vonnának meg minden forrást az adott országoktól. A nem kormányzati szintű (azaz NGO-s) együttműködés a továbbiakban is folytatódhatna, például a fent említett országokban működő nem kormányzati szervezetek a jövőben is részesülhetnek az Egyesült Államok támogatásaiban.

Az ENSZ-hez hasonlóan, amely a tervezetthez képest 25 százalékkal kevesebb támogatást kapna, a Washinton Post tudósítása szerint az Amerikai Államok Szervezetének is 48 és fél millió dollárral kevesebb juthat. Ezzel kapcsolatban Connie Mack képvislelő megjegyezte, hogy az utóbbi szervezet a múltban támogatta Hugo Chávezt, az Egyesült Államok politikájával szemben erős kritikákat megfogalmazó venezuelai elnököt. A szintén republikánus Howard L. Berman válaszában ezzel szemben rávilágított, hogy a szervezet valójában elmarasztalta Chávezt az országban tapasztalható emberi jogi állapotok miatt.

Nem csak a renitens latin-amerikai országok számíthatnak ugyanakkor megszorításokra, Egyiptom, Jemen, Libanon és a Palesztin Hatóság is csak akkor számíthatna az Egyesült Államok támogatására biztonsági téren, ha az Obama adminisztráció igazolni tudja, hogy egy terrorista szervezet tagja vagy támogatója sem dolgozik a felsoroltak kormányaiban. Pakisztán esetében pedig mind a biztonsági, mind pedig a civil szférát érintő segélyek is csak akkor kerülhetnének folyósításra, ha a pakisztáni kormányzat jobban elkötelezi magát a terrorizmus elleni harc mellett.

Scheinring Endre

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »