Zuhan a most megválasztott perui elnök népszerűsége

Alig néhány nappal beiktatása előtt 29 pontot zuhant Ollanta Humala elnök népszerűsége testvére oroszországi útja miatt.

A júniusban Keiko Fujimorival az elnökségért ringbe szálló Humalát akkor még a megkérdezettek 70%-a támogatta, a napokban az El Comercio című napilapban megjelent egyik közvélemény-kutatás adatai szerint azonban népszerűsége 41%-ra esett. A példa nélküli esést annak tulajdonítják a szakértők, hogy július elején Humala testvére, Alexis Oroszországba utazott – mint az elnök különleges megbízottja -, ahol tárgyalt politikusokkal, valamint az üzleti szféra képviselőivel, előkészítve a jövőben kötendő kétoldalú egyezményeket, többek között energetikai, halászati és turisztikai kérdésekben. Sok perui úgy véli, Alexist – aki egyébként Oroszországban szerzett diplomát – inkább személyes érdekek vezérelték, a nemrégen megválasztott elnök pedig azt mondta, nem is tudott testvére útjáról, arra nem adott felhatalmazást. Humalát július 28-án iktatják majd be, addig latin-amerikai körútjának zárásaként ellátogat még Mexikóba és Kubába is. A szavazók magyarázatot követelnek az elnöktől, akinek meg kell győznie a peruiakat arról, hogy nem a családja, hanem ő vezeti majd az országot. Humala úgy nyilatkozott, „a családtagjaim tudtára hoztam, hogy az elnök segítésének legjobb módja az, ha hagyják dolgozni, és nem próbálják kihasználni a helyzetet; ne gondolják azt, hogy azért, mert az elnök családjához tartoznak, őket több illeti meg, mint az állampolgárokat.”

Duzs Éva

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »