Polgári bíróság vizsgálja a katonai visszaéléseket

A mexikói legfelsőbb bíróság döntése értelmében ezentúl, ha egy civilt ér emberi jogi sérelem egy katona részéről, az ügyet a polgári bíróság fogja tárgyalni – írja a BBC. Mostanáig katonák által elkövetett bűncselekmények esetén mindig a katonai bíróság járt el, azonban aktivisták szerint ez utóbbi felettébb elnéző volt a katonákkal szemben. Kevés katona ellen indult eljárás, még kevesebbet ítéltek el.

Az Amnesty International és más emberi jogi szervezetek üdvözölték a határozatot, hangsúlyozták azonban, hogy figyelemmel kísérik annak végrehajtását. A katonák által elkövetett visszaélések és attrocitások jelentősen megnövekedtek, amióta Felipe Calderon elnök 2006-ban elindította offenzíváját a drogbandák ellen. A kivezényelt alakulatok általános rendfenntartó jogkörrel is rendelkeznek, így a korábbinál gyakrabban érintkeznek a civil lakossággal. A Nemzetközi Emberi Jogi Bizottsághoz 2006 óta több mint ötezer ez irányú panasz érkezett.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »