Észak-Korea is beszállna az olimpiába

Phenjan is szeretne részt venni a 2018-as dél-koreai téli olimpia szervezésében. A kezdeményezés megosztotta a dél-koreai közvéleményt és politikai szférát is.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge csütörtökön kizárta annak lehetőségét, hogy Dél-Korea északi szomszédjával együtt szervezze meg a 2018-as téli olimpiát, amelynek rendezési jogát a múlt héten nyerte el. Észak-Korea néhány nappal korábban ugyanis indítványozta, hogy besegíthessen a pjongcsangi sportesemény lebonyolításában. Dzsang Ung, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság észak-koreai tagja bár bizakodón nyilatkozott az együttműködés lehetőségeiről, az Ázsiai Olimpiai Tanácsnál tett látogatása után még elhamarkodottnak minősítette a két Korea együttműködési esélyeit. Szöul ellenben üdvözölte az északiak közeledését, megemlítve a közös edzés, illetve felkészülő tréningprogramok elindítását.

„Ez egy történelmi fordulópont lehetne a kettészakított Koreai-félsziget történetében és egyúttal a globális béke megteremtésében” – nyilatkozott Sohn Hak-Kju, a legnagyobb dél-koreai ellenzéki párt (Demokrata Párt) vezetője. Hozzátette: lát megoldási lehetőségeket, ha Észak-Korea néhány rendezvény lebonyolításában segédkezni akarna. Bár a kormányzó párt nem ment ilyen messzire a víziók terén, a közös csapatindítástól és felkészüléstől ők sem zárkoznak el. A dél-koreai közvélemény sem egységes az együttműködés mértékének kérdésében. A hétfőn nyilvánosságra hozott felmérés szerint a lakosság 57,5 százaléka támogatná az egyesítetten induló csapatok ötletét, míg 30,5 százaléka ellenérzését fejezte ki. A kérdésre, hogy a két ország rendezze-e együtt a jövőbeli téli olimpiát, a megkérdezettek 73,3 százaléka ugyanakkor elutasító választ adott.

Nem véletlen a dél-koreai közvélemény megosztottsága. Sokakban még élénken él az 1988-as szöuli olimpia, amikor Phenjan mindent elkövetett a játékok sikeres megrendezésének megakadályozására. A 2002-ben, a Japán és Dél-Korea által közösen rendezett futball világbajnokság alkalmával pedig fegyveres tengeri konfliktusba került a két ország. Ugyanakkor a közeledési kísérletek is éppoly súllyal eshetnek latba a végső elhatározásnál. Mind a 2000-ben mind a 2004-ben megrendezett ausztrál, illetve görög ötkarikás játékok megnyitó rendezvényén együtt vonultak fel Szöul és Phenjan atlétái. A kapcsolatok további romlása ugyanakkor gátat vetett mind a 2008-as pekingi olimpián, mind az előző évben megrendezett Ázsiai Játékokon való közös felvonulásnak.

Andriasik Szilvia

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »

DAX elemzés: javul az index technikai képe

A DAX (DE30) ma folytatja a pénteken megkezdett felépülését, az index ma átugrotta az 50 órás és a 200 órás mozgóátlagokat, illetve tesztelni tudta a legutóbbi korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét 13.970 pontnál. Az S&P az eddigi negatívról pozitívra javította a Deutsche Bank adósminősítésének kilátását.

Read More »