Észak-Korea is beszállna az olimpiába

Phenjan is szeretne részt venni a 2018-as dél-koreai téli olimpia szervezésében. A kezdeményezés megosztotta a dél-koreai közvéleményt és politikai szférát is.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge csütörtökön kizárta annak lehetőségét, hogy Dél-Korea északi szomszédjával együtt szervezze meg a 2018-as téli olimpiát, amelynek rendezési jogát a múlt héten nyerte el. Észak-Korea néhány nappal korábban ugyanis indítványozta, hogy besegíthessen a pjongcsangi sportesemény lebonyolításában. Dzsang Ung, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság észak-koreai tagja bár bizakodón nyilatkozott az együttműködés lehetőségeiről, az Ázsiai Olimpiai Tanácsnál tett látogatása után még elhamarkodottnak minősítette a két Korea együttműködési esélyeit. Szöul ellenben üdvözölte az északiak közeledését, megemlítve a közös edzés, illetve felkészülő tréningprogramok elindítását.

„Ez egy történelmi fordulópont lehetne a kettészakított Koreai-félsziget történetében és egyúttal a globális béke megteremtésében” – nyilatkozott Sohn Hak-Kju, a legnagyobb dél-koreai ellenzéki párt (Demokrata Párt) vezetője. Hozzátette: lát megoldási lehetőségeket, ha Észak-Korea néhány rendezvény lebonyolításában segédkezni akarna. Bár a kormányzó párt nem ment ilyen messzire a víziók terén, a közös csapatindítástól és felkészüléstől ők sem zárkoznak el. A dél-koreai közvélemény sem egységes az együttműködés mértékének kérdésében. A hétfőn nyilvánosságra hozott felmérés szerint a lakosság 57,5 százaléka támogatná az egyesítetten induló csapatok ötletét, míg 30,5 százaléka ellenérzését fejezte ki. A kérdésre, hogy a két ország rendezze-e együtt a jövőbeli téli olimpiát, a megkérdezettek 73,3 százaléka ugyanakkor elutasító választ adott.

Nem véletlen a dél-koreai közvélemény megosztottsága. Sokakban még élénken él az 1988-as szöuli olimpia, amikor Phenjan mindent elkövetett a játékok sikeres megrendezésének megakadályozására. A 2002-ben, a Japán és Dél-Korea által közösen rendezett futball világbajnokság alkalmával pedig fegyveres tengeri konfliktusba került a két ország. Ugyanakkor a közeledési kísérletek is éppoly súllyal eshetnek latba a végső elhatározásnál. Mind a 2000-ben mind a 2004-ben megrendezett ausztrál, illetve görög ötkarikás játékok megnyitó rendezvényén együtt vonultak fel Szöul és Phenjan atlétái. A kapcsolatok további romlása ugyanakkor gátat vetett mind a 2008-as pekingi olimpián, mind az előző évben megrendezett Ázsiai Játékokon való közös felvonulásnak.

Andriasik Szilvia

Friss hírek