Azték esőisten hatalmas szobrát tárták fel Mexikóban

Tlalok, az azték esőisten hatalmas szobrát tárták fel Mexikóban, Morelos-szövetségi államban.

A VIII. századból származó, egyetlen kőtömbből kifaragott 60 tonnás szoborra bevásárlóközpontot építő munkások bukkantak – olvasható az Archeologica régészeti hírportálon.

A Mexikói Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH) szakemberei szerint az arccal a Popocatépetl-hegycsúcs felé felállított szobor előtt fohászkodtak az aztékok az esőért.Tlalok az azték mitológiában az eső, a mennydörgés és a jó termés istene, minden ehető növény ura. Kultusza az Kr. e. II. századtól terjedt el, s fokozatosan kiszorította Ketzalkóatl archaikusabb kultuszát.

Az azték felfogás szerint jóságos isten, de árvízzel, aszállyal, jégesővel, faggyal és villámcsapással kárt is tud okozni. Hegytetők vagy a Mexikói-öböl felett lévő felhőkben lakozik a palotájában. A palota belső udvarának négy sarkában egy-egy óriási amfora áll, ezekben van a termékenyítő eső, az aszály, a növényeket sújtó betegségek és a pusztító záporok.

Tlalok sújtotta az embereket reumával és vízkórral. Ezért a reumások, vízkórosok, a villámcsapás miatt elhunytak, valamint a vízbe fulladt emberek Tlalok égi palotájába kerültek, ahol nagy bőségben állt rendelkezésükre víz, étel és virág.

MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »