Nem lesz NATO jelenlét az Északi-sarkvidéken

A NATO nem készül az Északi-sarkvidéken való jelenlétre – idézte Anders Fogh Rasmussen szavait a RIA hírügynökség. A NATO főtitkár ezt július 5-i szentpétervári sajtótájékoztatóján mondta.

Rasmussen kifejtette, hogy a NATO-nak nem áll szándékában az északi-sarkvidéki jelenlét, de egy sor tagállamnak megvannak a saját érdekei ezen a területen. Reményét fejezte ki, hogy ezek az országok megtalálják a módját a problémák békés eszközökkel való válaszadására. A főtitkár elvárja továbbá, hogy az érdekelt felek a nemzetjözi jogi normák betartásával folytassák tevékenységüket.

Moszkva már régóta állítja, hogy a Grönlandig húzódó sarkvidéki talapzat az ő kontinentális talapzatának vízalatti folytatása. A nemzetközi jog szabályai szerint ebben az esetben az országot további 1,2 millió négyzetkilométernyi terület és becslések szerint hatalmas olaj- és gáztartalékok gazdagítanák. Az ENSZ tengerjogi bizottsága azonban mind ez idáig elutasította Oroszország sarkvidéki igényét elégséges bizonyítékok hiányára hivatkozva. A pontosított sarkvidéki talapzatra vonatkozó orosz kérelem várhatóan 2013 decemberére készül el, és 2014 elején nyújtják be az ENSZ-nek.

Tóth I. Dávid

Friss hírek