Már nem fogy az erdélyi magyar

Az erdélyi magyar társadalom demográfiai folyamatairól tartott előadást Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős főtitkárhelyettese június 30-án Homoródkarácsonyfalván. Székely külön kitért a 2011. évi népszámlálások fontosságára is. Rámutatott: a ’90-es évek negatív tapasztalatai után, a 2002-es népszámlálástól eltelt időszakban pozitív változások mentek végbe a magyarság körében, mind a migráció, mind pedig a gyermekvállalás tekintetében.

„Arányaiban tekintve kevesebb magyar nemzetiségű vállalt munkát külföldön, így ebben a tekintetben alulreprezentáltak vagyunk a román lakossághoz képest. Statisztikai adatok pedig azt mutatják, hogy 2005-2006-al kezdődően a magyar nők gyermekvállalási hajlandósága olyan mértékben meghaladja a románokét, hogy a többlet ellensúlyozni tudja az asszimilációs veszteséget” – hangsúlyozta Székely.

Homoródkarácsonyfalván a falugazdáknak a szociális kérdések megoldásában játszott szerepéről szervezett tanácskozást Balázs Sándor, a Romániai Falugondnokok Szövetségének elnöke. A tanácskozáson népes magyarországi küldöttség is részt vett, amelyet Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikai helyettes államtitkára vezetett.

sajtóközlemény/manna.ro

Friss hírek