Egy fitying segélyt sem kapott Bachmann a kormánytól

A ˝bort iszik, vizet prédikál˝ klasszikus gyanújába keveredett a republikánus képviselőnő, Michele Bachmann, miután az a híresztelés kapott lábra, hogy családja vállalkozása és farmja az elmúlt években több százezer dolláros értékben jutott szövetségi segélyekhez.

Tagadja a minnesotai képviselő  és tea párti aktivista, Michele Bachmann, hogy az elmúlt években ő és családja is többszázezer dolláros hasznot húzott volna szövetségi segélyekből. A 2012-es republikánus kampány jelenleg egyik leghangzatosabban csengő neve, Bachmann a kormánykiadások csökkentésének egyik legvehemensebb szószólója, aki korábbi megnyilvánulásaiban nem csak Obama elnök gazdaságösztönző programját és Washington „költekezési szenvedélyét” bírálta szenvedélyesen, hanem azokat is, akik bármiféle személyes előnyre tesznek szert a köz által finanszírozott segélyekből.

Nincs szükségem a kormányra ahhoz, hogy sikeres legyek” – hangoztatta Bachmann a Fox News egyik későesti talkshowjában még 2009 novemberében.

A Los Angeles Times viszont úgy tudja, a képviselőasszony férjének a tulajdonában lévő pszichológiai magánklinika, a minnesotai Bachmann & Associates az elmúlt 5 év alatt csaknem 30 ezer dollárnyi szövetségi segélyhez jutott. Mindezek mellett, Bachmann apósának wisconsini farmja 1995 és 2008 között 260 ezer dollárt kapott a kormány segítő jobbjától a kukoricára és a tejtermékekre vonatkozó támogatások formájában. A nyilvánosság előtt Bachmann mindig is ellenezte a helyi gazdaságokkal kapcsolatos szövetségi mentőcsomagokat – olvasható a los angelesi lap vasárnapi cikkében.

A vasárnapi híradás értelmében a képviselőasszony fiskális háttere koránt sem elég fedhetetlen ahhoz, hogy most az adósság, a deficit, vagy a felesleges kormánykiadásokkal kapcsolatos dörgedelmekkel kampányoljon. Bachmann a felmerülő vádakra reagálva, az elnöki kampányának hivatalos megkezdése előtt egy nappal azt nyilatkozta a Fox News-nak, hogy a klinikának folyósított összeg valójában az alkalmazottak továbbképzésére szánt pénz volt, amelyből sem ő, sem a férje nem látott egyetlen centet sem, a wisconsini farmhoz pedig semmiféle tulajdoni viszony nem fűzi.

Tatai Gábor

Friss hírek