Moszkva leállította a fehérorosz áramszállítást

Az orosz Inter RAO EESZ áramexportőr szerdán 0 órakor valóban leállította az elektromos energia szállítását Fehéroroszországnak, amint azt kedden előre bejelentette.

A fehérorosz Belenergo ugyanis az egy héttel elhalasztott határidőre sem fizette ki a február óta felhalmozódott, mintegy másfél milliárd rubeles adósságának esedékes részét, mert Minszk egyelőre nem tud erre valutát találni.

Kért ugyan hitelt erre egy Fehéroroszországban tevékenykedő orosz banktól, de a bank csakis az orosz Központi Bank garanciájával lett volna hajlandó hitelezni, az Központi Bank azonban elzárkózott ettől, s ezt azzal indokolta, hogy Minszknek – amint ez a gazdasági adatokból látható -, van elegendő valutája adóssága törlesztésére.

Ahogyan az orosz sajtó írja, ez a „szappanopera” harmadik felvonása: az Inter Rao a fizetések elmaradása miatt június 9-én 50 százalékkal csökkentette az áramszállítást, és csak június 13-án újította fel, amikor megállapodás született az adósság törlesztéséről – amelynek értelmében Minszknek július 5-ig több részletben kellett volna kifizetnie 1,5 milliárd rubeles felhalmozódott adósságát -, és megérkezett az első részlet is. 

A június 20-án esedékes második részletet azonban Minszk nem utalta át. Az orosz fél már jelezte a szállítások leállítását, de újabb tárgyalások nyomán beleegyezett a határidő június 27-ig való meghosszabbításába. a Belenergo ezt a határidőt is elmulasztotta, ezért az Inter Rao kedden ismét jelezte, hogy leállítja a szállításokat, s az előre jelzett időpontban, szerdán 0 órakor meg is tette ezt.

Igor Szecsin energetikai kérdésekben illetékes miniszterelnök-helyettes a döntést jó előre azzal indokolta, hogy az áramszállítások piaci alapon történnek, és azt mondta, a szállítások leállítása nem lesz hatással a fehéroroszországi fogyasztók áramellátására.

Oroszország csak február óta szállít Fehéroroszországnak újra áramot: a szállításokat közel egy éve leállították annak az orosz erőműnek a felújítása miatt, ahonnan Minszk az áramot kapja.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »