Megkezdődtek a törökországi választások

Helyi idő szerint reggel 7 órakor megkezdődtek a törökországi parlamenti választások. A voksolásra jogosult 50 millió ember arról dönt, hogy ad-e felhatalmazást a Reccep Tayip Erdogan miniszterelnök pártjának, az Igazságosság és Fejlődés Pártjának (AKP) arra, hogy harmadik ciklusát kezdje meg egyhuzamban.

Az előrejelzések szerint az AKP-nak minden esélye megvan arra, hogy kétharmados többséget szerezzen a török parlamentben. Amennyiben ez sikerül, Erdogan új alkotmány elfogadását helyezte kilátásba, ami a jelenlegi – a hadseregnek komoly szerepet szánó – rendszer helyett egészen eltérő pályára állíthatja az Európai Unióba vágyó Ankarát.

Az AKP konzervatív, mérsékelt iszlamista párt, amelyet 2003-as hatalomra kerülése után is komoly támadások értél, azzal vádolták, hogy iszlamizálni kívánja a török társadalmat. Azonban az ország komoly gazdasági fejlődésen és modernizálódáson ment keresztül, a munkanélküliség is három százalékkal csökkent, és további terveket hoztak nyilvánosságra az Égei-tenger és a Fekete-tenger közötti csatornaépítésről. A török közvélemény támogatta Erdogan határozott fellépését Izrael ellen is a flottilla-incidenst követően, amelyben törökök is meghaltak.

A részvételi arányok miatt valószínűleg nem kell aggódni, mert bár az ország elnöke, Abdullah Gül, a szokásoknak megfelelően arra kérte a törököket, hogy adják le a voksukat, a legutóbbi, 2007-es választáson az arra jogosultak 85 százaléka vett részt a procedúrában.

Jeszenszky Nóra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »