Megölték az afrikai nagykövetségek elleni robbantások kitervelőjét

A szomáliai vezetés szombati közleménye szerint az átmeneti kormány rendfenntartó erői a hét elején megölték az 1998-as kenyai és tanzániai amerikai követségek ellen elkövetett robbantások kitervelőjét, Fazul Abdullah Mohammedet. Az esetre egy Mogadishu közelében található ellenőrzőpontnál került sor, ahol Mohammed és útitársa lassítás nélkül hajtott át járművével, mire válaszul a rendőrök tüzet nyitottak rá. Egy Mohammedhez köthető nő a letartóztatása után azt mondta, hogy a terrorista abban a hitben hajtott tovább, hogy az al-Kaidához köthető szomáliai al-Shabaab ellenőrzőpontját hagyja maga mögött.

A kenyai és comore-szigeteki állampolgársággal is rendelkező Mohammed az al-Kaida afrikai terrorcselekményeinek egyik legtapasztaltabb tervezője volt. Az amerikai követségek ellen 1998-ban elkövetett robbantásoknak összesen több, mint 200 halálos áldozata és több ezer sérültje volt. Az általa kitervelt terrorcselekmények miatt ötmillió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére.

Az Egyesült Államok örömmel fogadta Mohammed halálhírét, Hillary Clinton külügyminiszter szerint ez komoly csapást jelenthet az al-Kaida és szélsőséges szövetségesei számára. A terrorszervezet befolyásos tagjai az elmúlt időszakban gyors fogyásnak indultak: hat héttel ezelőtt az Egyesült Államok hadseregének sikerült megölniük Oszama bin Laden al-Kaida vezért, a múlt héten pedig Ilyas Kashmirit, egy ugyancsak magas rangú terroristát sikerült likvidálni. A terrorszervezet sajátos szerkezetének köszönhetően viszont nem valószínű, hogy a halálesetek jelentősen befolyásolnák tevékenységét.

Tési Áron

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »