Védtelen gyermekkor: Ukrajnának nincs jövője

A közelmúltban demográfusok kiábrándító előrejelzést tettek: 2050-re Ukrajna lakossága legfeljebb 36 millió fő lesz.

Ezt az aggasztó helyzetet nem lehet csupán szülési segélyek  növelésével javítani. Kevesen akarnak ugyanis gyereket szülni.

Jekaterina Szamojlik, a kommunista párt képviselője úgy véli, hogy az ukrán gyerekek többsége számára nem elérhetőek a teljes értékű neveléshez szükséges alapvető feltételek: a minőségi oktatás és egészségügyi ellátás.

Szovjet időkben több mint 22 500 egészségügyi központ működött, ahol gyerekek gyógyításával foglalkoztak. Gyakorlatilag minden gyermeknek megvolt arra a lehetősége, hogy szanatóriumban, nyári táborban gyógyuljon vagy pihenjen. Mindemellett a szakszervezetek a költségek 90 %-át fedezték – írja a Tsn.ua internetes hírportál.

„Ma egy átlagos üdüléshez a szülőknek legalább 2-4 ezer hrivnyát kellene ezért fizetniük, az pedig ilyen siralmas fizetések mellett az emberek számára  megfizethetetlen” – jegyezte meg Petro Szimonenko, a kommunista párt vezetője.

A kommunista párt képviselői szerint ennek legfőbb oka, hogy az országban nincs egy hatékony állami politika, mely a nemzet erkölcsi és fizikai egészségével  foglalkozna. „Ezért tartjuk fontosnak a Gyerekek védelme állami program megvalósítását” – jegyezte meg Szimonenko.

Kárpátinfo

Friss hírek